„Чудомирови празници 2014“ в Казанлък

На Благовещение, 25 март, рожденната дата на Чудомир, стартират очакваните от казанлъчани и хората от региона чудомирови празници, които ще продължат до 1-ви април.
За поредна година в рамките на седмица Казнлък се превръща в своеобразна културна столица на България с десетките театрални постановки, концерти и културни премиери.
Безспорно една от най-очакваните части от празниците са театралните постановки, които се включват в 13-то издание на театралния хит на сезона. За приза ще се борят 5 представления сред които: „Глупаци” на театър „Сълза и Смях”, „Службогонци” с Николай Урумов, „На другата сутрин, постановка на Красимир Ранков, „Господин Балкански” с участието на Геро и Бойко Кръстинов, и „Телефонен звън от миналото” от Анатолий Крим.
Извън конкурсната програма , казанлъшкия театър „Л. Кабакчиев” ще представи премиерната си постановка „Фенове” от Елин Рахнев, който ще присъства на представлението, и спектакъла „Между два стола”. Интересното в случая е, че постановката е подарък от казанлъшкия театър към всички
изявени в различни области деца. Идеята е преди и след спектакъла поканените над 300 малчугани да общуват и се запознаят.
В денят на откриването на празницете 25 март ще бъде представена изложба с рисувани Чудомирови творби наречена „Така е и до днес”. Следващият ден ще станат ясни победителите в 7-я национален фотоконкурс „Човекът до мен” в който са участвали близо 400 автора.
На 27 март над 100 награди ще бъдат раздадени в рамките на националния конкурс за весела детска рисунка и разказ „Малките нашенци”, който се организира съвместно с ОДК „Иван Рилски” в Казанлък.
В рамките на празниците ще бъде представена изложба с карикатури и рисунки на Илия Бешков. Няколко са концертите включени в тазгодишната програма. Освен изпълнение на общинския камерен оркестър на 27 март, на 29-ти ще се състои концерт на днешните бардове, в който ще се включат 12 изпълнители. В последния ден от празниците 1-ви април когато ще се състои церемонията по награждаването от литературния конкурс и други конкурси концерт ще изнесе фолклорен ансамбъл „Арсенал” от Казанлък и ансамбъл „Тракия”.
Сред премиерите има няколко интересни проекта книга на наследничката на чудомир Лилия Димитрова, премиерата на уеб сериала „Аурелион”, както и на проекта да видиш себе си в един огледален свят, в който възрастните са деца, а децата възрастни. Мултимедийна презентация на казанлчанката Гюлен Окан, която учи в Англия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram