Художествената галерия в Казанлък готви три експозиции за 125-те години от рождението на Иван Милев

Три юбилейни експозиции подготвя Градската художествена галерия в Казанлък по повод 125 години от рождението на художника Иван Милев /1897- 1927/, които отбелязваме догодина. Това обяви за БТА директорът на галерията д-р Пламен Петров.
За първи път зад граница ще бъде представена самостоятелна изложба на прочутия художник, известен като един от създателите на българския сецесион, когото критиците сравняват с Густав Климт. Милев е бил представян в чужбина, но като участник в сборна изложба, припомни д-р Пламен Петров. Иван Милев е един от 70 -те художници, които представят нашата страна през 1926 г. в Прага в най-мащабната изложба на български творци до днес, организирана по идея на Алфонс Муха и със съдействието на Иван Мърквичка, припомни за БТА д-р Петров.
През пролетта на 2022 година в Градската художествена галерия в Казанлък ще бъде открита изложба, посветена само на една забележителна творба на Иван Милев. Това е “ Пътуването на Света Богородица до Атон“ /1926/, притежание на частен колекционер. Една творба, която обединява духовното начало на българското изобразително изкуство и християнското наследство.
„Пътят на петолевката“ е мотото на втората нова експозиция, посветена на Иван Милев, която ще бъде открита в родния му град догодина. Понякога съдбата си прави шеги – художник, който рядко е имал пари, е изрисуван на банкнотата от пет лева, отпечатана от БНБ. Автопортретът му се появява на розовите банкноти през 1999 г.
И до днес всеки ден виждаме художника – но малцина знаят кой е той. Експозицията е един добър повод да припомним този сюжет, смята д-р Петров.
Иван Милев е син на овчаря от казанлъшкото село Шипка Мильо Лалев. Майка му тъче пъстри черги и рисува красиви великденски яйца, така след години той ще обясни причината да се насочи към четките и платното. В Казанлък го помнят обут с вечните дървени налъми, а в София – с домашно тъканите дрехи. От фронта му остава заекването, с което ще го запомнят. Завършва с отличие Художествената академия в София. Годината е 1925 . Назначен е за главен художник на Народния театър. Жени се за талантливата оперната певица Катя Наумова, която ражда единствената му дъщеря – Мария.
Художникът умира внезапно от инфлуенца на 25 януари 1927 г., три месеца преди рождения си ден и не достигнал 30-та си годишнина.
Кратък живот, от който остават изключително ценни за поколенията картини.
В галерията в родния му град се съхраняват 89 негови оригинала. Негови платна са притежание и на частни колекционери.
Има 30 изчезнали картини на художника. По време на бомбардировките в София съпругата му ги дава за съхранение в трезора на Българска народна банка. Фотоси на част от тях са публикувани в монография на д-р Евдокия Филева, съпруга на археолога и политик Богдан Филов.
За съжаление днес на пазара има и много фалшификати, твърди директорът на казанлъшката галерия. Той се надява до две- три години да бъде написана монография за Иван Милев ,която да популяризира живота и творчеството му.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram