Хора с увреждания ще участват в маратона на Казанлък, редом до специалните гости

За първа година част от трасето на маратона „Тракийски царе“ ще бъде пригодено за хора с увреждания. До последно ще бъдат изчаквани за записване участници от тази категория – с церебрална парализа, синдром на Даун, аутизъм и с атрофия на мускулите. Организаторите обявиха, че непосредствено след стартовете на различните дистанции по бягане и колоездене заедно със специалните гости – Мария Николова и Константин Атанасов, ще се проведе символично пробягване на кратък участък, а всеки един от участниците ще се включи според възможностите си и спецификата на физическото си състояние. Целта е да преминем заедно старт финала с подкрепата на придружители и приятели и да покажем, че хората с увреждания са част от нашето общество, а с помощта спорта могат да бъдат адекватно адаптирани, заявиха от организацията на състезанието. Маратонът стартира от парк „Тюлбето“ на 11 октомври /неделя/.

Специалните гости на проявата са Мария Николова и Константин Атанасов, Тодор Димитров, Пирин Галов, младият талант в атлетиката Христо Минков, ултрамаратонецът Росен Русев.

Мария Николова

Мария Николова е пример за подражание на десетки българки. Тя се състезава наравно с мъжете в един изключително труден за човешкото тяло и психика спорт – ултрамартоните. След най-тежките, в които участва – голямо състезание по планинско бягане в Алпите – Обиколката на Монблан, при тежки метеорологични условия, тя изминава 170 км, изпреварвайки над 1500 силни мъже и стотици жени, за да стигне до престижния топ 10 в света за 2018 г. В първото й за 2019 година състезание на световната сцена – Vibram Hong Kong 100 km – Мария се нарежда на 7-мо място (от 500 жени), влизайки в топ 40 при мъжете.

Христо Минков

Тодор Димитров – Ел Капитан е завършил множество ултрамаратони в Европа, Азия и Америка, включително 3 шестдневни ултрамаратона, осем 24 и 48-часови бягания, обиколката на Мон Блан (UTMB и PTL), както и маратон в Кабул, Афганистан. През годините е поставял абсолютни национални рекорди на 12 часа бягане и на 6 дни бягане. Участва в множество армейски шампионати по лека атлетика, ориентиране, ски-ориентиране, ски-бягане и други. Редовен участник в представителния отбор на Въоръжените сили при национални и международни състезания.

Тодор Димитров – Ел Капитан

От 16.06 до 06.08.2019 г. Тодор Димитров успешно пробягва „Ултрамаратон Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили – Ню Йорк“. Състезанието е най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света и е с дължина 4989км. То се провежда всяка година от 1997 година насам в рамките на 52 дни в Ню Йорк. Всеки участник трябва да изминава средно по 97 км на ден по бетон, като температурите често надхвърлят 40 градуса целзий, при влажност на въздуха 90-100%. Бегачите се хранят докато бягат и спят около 4 – 4:30 часа на денонощие, за да прекарат възможно най-дълго време на трасето.

Тодор е едва 44-ят човек в света, успял да финишира в 23 годината история на този ултрамаратон. Той изминава разстоянието за 51 дни 17 часа 8 минути 38 секунди….

Пирин Галов

Пирин Галов е познат с изявите си на ултрадългите дистанции. През последните три години той участва в близо 20 състезания, сертифицирани към ITRA. Последното му постижение e в края на февруари – Transgrancanaria 360, 269 км с денивелация +12000. Финишира 6-ти.

В маратона „Тракийски царе“ участват бегачи и колоездачи. „Thracian Run and Bike“ е спортно състезание за всички любители на бягането и колоезденето. Основната цел на събитието е да се популяризират спорта, физическата активност и опознаването на красотата на гр. Казанлък и околностите. Организирано е съвместно с Туристическо дружество „Орлово Гнездо“ Казанлък, по идея на Станислав Николов.

За втора поредна година главен съдия и патрон на състезанието е ултрамаратонецът и национален рекордьор Ради Милев.


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram