Ученическо четене на Чудомирови разкази 2019г.

Проявите, свързани с ученическото четене, имат за цел популяризиране на творчество на именития ни съгражданин Димитър Чорбаджийски – Чудомир сред младежката аудитория. Това ще се случи и тази година по време на празниците в негова чест (25 март – 1 април).

Събитията в програмата с участието на деца са „Малките нашенци“ – национален конкурс за весела детска рисунка, „Присмехулници“ – национален конкурс за детска хумористична творба, „Чудонемирчета“ – детски конкурс за изпълнение на хумористична творба, два уъркшопа, в които ще се включат отново ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ и др.

От няколко години се инициират и прояви свързани с ученическото четене. От начало те бяха насочени само към ученици от Община Казанлък. През 2017г. за първи път в програмата бе включена проявата Национално ученическо четене на Чудомирови разкази – „Да открием Чудомир“.

За целта е създадена страница в интернет chudomir.kazanlak.com, където са поместени разкази, илюстрирани с картини на автора, както и представяне на самия творец.

През 2017г., в периода от 20 до 24 март, българските ученици от 93 училища в България и от 3 български неделни училища в чужбина – Ксанти, Александруполи и Орестиада, които работят към Културно-просветното дружество на българите в Александруполи (Гърция), четоха Чудомировите творби.

През 2018г. към тази инициатива се присъединиха и български училища в Аделаида – Австралия, Хатива – Испания, Тарагона – Испания, Пескара – Италия и Лондон – Англия.

Тазгодишното ученическо четене ще бъде върху Чудомировите разкази, включени в книжката за деца „Жълтото петле“, илюстрирана с картини на Чудомир и съдържаща разкази за деца.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram