С ”Вятър ечи, Балкан стене” започна протестът на българите в Брюксел

Българските превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу текстове в пакета „Мобилност 1“, който ще се гласува в Транспортната комисия днес.

Те започнаха да се събират малко след 9.00 часа българско време. От платформата на площада се чуват революционни песни: „Вятър ечи, Балкан стене“, „Стани, стани юнак балкански“.

 

Превозвачите бяха категорични, че готвените промени в пакета „Мобилност“, които Транспортната комисия се очаква да гласува, са намерение да бъде унищожен превозваческия бизнес в Източна Европа. Това смятат и подкрепящите ги от Румъния и от Полша техни колеги, които изявиха пред БНР същата позиция.

 

В момента комисията е в почивка. След малко се очаква да бъдат гласувани спорните промени.

 

Предвидено е протестът да продължи до 13 часа българско време. 360 от превозвачите пристигат с два чартърни полета от София. Към тях се очаква да се присъединят над 100 техни колеги и съмишленици, които живеят в белгийската столица, 260 румънски превозвачи и представители на полски, унгарски и литовски професионални сдружения. 10 камиона ще бъдат разположени и на площад „Сенкантенер“.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram