Стара Загора, Казанлък и Павел баня са в готовност за настаняването на украински бежанци

От 1 юни няколко ведомствени и общински бази са заявили готовност за приемане на украинци, по информация на Областната координационна група за бежанците. В Стара Загора частна фирма, занимаваща се с хотелиерство, е заявила възможност за настаняване в 10 стаи за гости и в 11 апартаменти за гости. Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ е заявила 47 места в база в Казанлък и 54 – в Павел баня. Общежитието на ПГЕТ „Г.С. Раковски“ в Стара Загора има готовност да настани 20-30 украинци. Академията на МВР може да предостави 236 места в Казанлък. 

Хотел „Загоре“ на Старозагорските минерални бани  и балнеобази в Павел баня могат да поемат общо около 500 души, но само при изключителни обстоятелства, защото те по принцип са за хора, нуждаещи се от балнеолечение. Още 12 общински и ведомствени бази могат да бъдат включени в списъка с възможности за приемане на бежанци, но само след ремонтни дейности.  

В Международния младежки център в Стара Загора пребивават 16 души, а в сградата на бившата „Метрология“ те са 28. Тече обзавеждане и на третия етаж, благодарение на фирми, които помагат със средства и дарения. След това в сградата ще могат да бъдат настанени още 100 души. 

Възможностите за приемане на бежанци от Украйна в бази в Старозагорска област са сравнително  ограничени, но засега няма затруднения в тази посока. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram