„Спици и бодли“ „превзема“ Казанлък в два дни

Легендарната българска рок група „Уикеда“ идва в Казанлък за един незабравим музикален концерт по време на тазгодишното състезание, което ще се състои в края на тази седмица. Фестивалната програма обаче започва още от петък.

На 13 и 14 май (събота и неделя), до Художествената гимназия в Казанлък, за 8-ма поредна година ще стартира планинското велосъстезание “Спици и бодли“, което е и Държавен личен и отборен шампионат (ДЛОШ) в дисциплината XCM (крос кънтри маратон), организиран от БФК, КК Берое, Софийски планински клуб, в партньорство с Община Казанлък.
Състезанието стартира със 100 участници през 2016 год., а през 2022 г. участват бяха над 600 и повече от 500 гости и доброволци. Тази година амбициозният екип на „Спиците“ разширява формата и очаква да посрещне над 1500 посетители в Града на розите.

Фестивалната програма включва многообразие от активности, като започват още в петъчната вечер (12 май) с прожекция на Лятно Кино под звездите. В съботния ден от сутринта ще има обучения по йога, колоездене, хамачена градина и детска вело надпревара.

Последната изненада за съботния ден е хедлайнерът на вечерта – група „Уикеда“.
Същинското състезание е в неделя от 9:00 ч. с три трасета -37 км – Късо, 47 км – Дълго и
63км – PRO.

Ден по-рано, на 13 май (събота) ще се състои Детското състезание по планинско колоездене за децата до 12-годишна възраст. То ще започне в 17:00 ч. и ще бъде организирано в близост до старт-финала на голямото състезание. Ще се правят обиколки на предварително подготвено от трасе от около 7 км. Всички малки състезатели ще получат грамоти за участието си, а за най-бързите – специални награди.

“Спици и бодли” е едно от най-популярните събития в региона на Казанлък и Стара Загора, защото съчетава в себе си състезание с благотворителна кауза, музикален и спортен фестивал, без аналог в България. 5 % от печалбата на „Спици и бодли“ отива за фондация “Ела и ти”, която помага на хора в неравностойно положение да усетят планината и да спортуват. 10% от печалбата подпомага стипендия “Софийски планински клуб”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram