Собственици на кучета от Фейсбук се срещнаха с кмета на Стара Загора

Куче, водено на повод, може да бъде разхождано без ограничения на територията на

Стара Загора. Забранителните табели в парк „М.М. Кусев“, или на други места в града, указват само, че на това място четириногите любимци не могат да се пускат на воля. Това обаче не ограничава свободното преминаване на стопаните с кучета на каишка. Тези уточнения в режима им на движение на територията на града бяха направени по време на първата по рода си среща на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и зам.-кмета Йордан Николов с група собственици на домашни кучета, организирана във Фейсбук.

Натрупаното напрежение беше разсеяно и с уточнението, че на въпросните табели ще се добави информация, че забраната е само за пускането на кучетата на свобода. Контролните органи също ще бъдат информирани за това, обещаха общинарите. На срещата присъстваха представители на звената „Инспекторат“, „Екоконтрол“, „Опазване на обществения ред“ , зоопарка и приюта за кучета.

Общо 12 са местата в града, където кучетата могат да се разхождат на воля. До два месеца те ще бъдат съоръжени с огради, тоалетни за любимците, осветление и пейки за отдих, обеща кметът.

Сотир Ефтимов, треньор на кучета, от името на гостите определи срещата като много добра и увери домакините, че част от въпросите, които са „запалили“ Фейсбук, са отпаднали. Той пое ангажимент да координира подготовката на предложение до Общинския съвет за промяна в Наредбата за отглеждане на животни на територията на Стара Загора, за да се избегнат съществуващите в сегашната, „двусмислия и противоречия“, по мнението на стопаните на кучета.

Кметът Живко Тодоров подчерта, че е доволен от проведената среща и увери присъстващите, че винаги е готов за диалог по важните за града теми.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram