„Св. св. Кирил и Методий“ се натъкна на празна лодка край испанския бряг

Около 10:15 часа корабно време (съвпадащо с източноевропейското) на 5 януари военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ се натъкна на свободно плаваща лодка край бреговете на Испания, в близост до пристанището на Картахена.

Изпълнявайки дълга си, екипажът на кораба спусна работна лодка и се притече на помощ на дрейфащия плавателен съд, установявайки че на борда му няма признаци на живот. В изоставената лодка бяха открити различни предмети – торби, спасителни жилетки, оскъдна част от дрехи, както и няколко туби.

Лодката беше извлечена до десния борд на „Св. св. Кирил и Методий“ и качена на палубата откъм кърмата с кран, за да бъде предадена на испанските пристанищни власти.

„Беше забелязан дрейфащ обект, първоначално обследван с по-близко маневриране, след което беше спусната работна лодка, за да може да бъде установено дали на борда му няма някакви признаци на живот. За наша радост, признаци на живот нямаше, тъй като лодката беше празна. Имаше останки – торби, различни спасителни жилетки, както и някаква оскъдна част от дрехи. Обектът вече е на борда и към настоящия момент ще бъде предаден на испанските власти, когато влезем в пристанище. Ние сме военен кораб и в такива моменти нашата основна задача е да се притичваме на помощ, когато можем. Наш дълг е да предадем тази лодка, с цялата материална част, която беше намерена вътре на борда, на испанските пристанищни власти“, заяви пред БТА командирът на кораба, кап. II ранг Николай Данаилов.

„От друга страна това беше една тренировка за нашите курсанти. Докато приближавахме обекта, те тренираха по даване на пелинги, дистанция, близост – от левия, от десния борд. Идеята беше да им се покаже как, за да се обере някакъв обект на борда, се застава от подветрения борд“, допълни кап. Данаилов.

„Св. св. Кирил и Методий“ е на историческо първо плаване към о-в Ливингстън, за да подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция. Град Картахена е първата междинна спирка от рейса му на юг.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram