Реджеп Тайип Ердоган получи нови правомощия

В Турция бе издаден указ, с който на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган се прехвърлят нови правомощия – стъпка в прехода на страната от парламентарна към президентска република, предава Reuters, като припомня, че съответните промени произтичат от резултатите от изборите миналия месец.
С постановлението, издадено в официалния вестник, се въвеждат изменения в законите от 1924 до 2017 г., включващи предаване на правомощията на министър-председателя и кабинета на министрите към президента.
На референдум миналата година турците гласуваха в подкрепа на прехода на страната към президентска република. Политическата промяна започна да се оформя след триумфа на Ердоган на изборите от 24 юни тази година.
Кабинетът на министър-председателя в Турция трябва да бъде премахнат, а занапред Ердоган ще може да създава и регулира министерства и да освобождава държавните служители без одобрението на парламента.
След опита за държавен преврат от лятото на 2016 г. в Турция бе въведено извънредно положение, което позволи на правителството да издава укази, заобикаляйки парламента. Ердоган обеща да го отмени след изборите.
Промените в последния указ ще влязат в сила, когато Ердоган положи клетва пред парламента. Очаква се това да се случи на 8 или 9 юли.

 

Източник „Фокус“

epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram