Проф. Мира Кожухарова: Възможно е да се стигне до тотален локдаун

Възможно е да се стигне до тотален локдаун. Всичко спира, когато болниците не могат да ни осигурят грижите, от които имаме нужда. Интервалът между 6000 и 8000 болнични легла заети за не интензивно болни е приемливПовече от тази граница вероятно нашата система не може да приеме, защото няма толкова персонал. Не става дума за легла, а за персонал. Това каза пред БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ зеленият сертификат е въведен навреме.

„С въвеждането на зеления сертификат се цели ограничаване на циркулацията на вируса към момента. Тази вълна сега е най-високата от всички наблюдавани в България. В същото време много малко хора са ваксинирани. Затова правим така, че контактите между тези хора, да са по-малко. Затова се правят и толкова антигенни тестове“, заяви проф. Мира Кожухарова.


Много често започвам да чувам напоследък – как може да се въвежда зелен сертификат в България, след като има 20% ваксинирани. Това обаче, противоречи на логиката, защото така излиза, че в тази ситуация няма нужда да правим ограничения и да взимаме мерки, и трябва да оставим вируса, който така и така ще се разпространява, добави специалистът по епидемиология и обществено здраве.

Безспорно, въвеждането на зелен сертификат, не от септември, а сега, доведе до ваксиниране на повече хора, увеличи се и интереса към ваксините, поне такива са моите наблюдения. Ваксините не са икони и няма нужда да вярваме в тях, но че трябва да се ваксинират хората – трябва, категорично!

Локдаун какво е? Ако се заключиш за 2-3 седмици, няма да се заразиш. Но после пак влизаш в обществото, нали? Това не разрешава проблема. И това не е последната вълна. Ако беше, щеше да е добре, но не е така.

Всъщност локдаун вече е въведен. Ако прочетете заповедта на министъра, това става ясно. Надявам се да не се случи пълен локдаун, защото тогава няма да има значение дали имаш или не зелен сертификат, и дали си, или не си ваксиниран.

По отношение на сертификатите, издадени на основата на установени антитела, проф. Кожухарова коментира така: „Европейската комисия не признава сертификати, базирани на антитела. Това означава, че хората ще престанат да се тестват, а вируса ще си се разпространява по естествен път, а ние ще платим с жертвите, които ще донесе“.

Да, ваксините може да доведат до нежелани реакции, както и всяко друго лекарство. Милиарди вече се ваксинираха по целия свят. Нека не се сравняваме със страните, които са с висок процент ваксинирани и там това не е било принудително действие.

Тя подчерта, че проблемът може да бъде разрешен единствено на база на ваксинация, защото това не е последната вълна.

„Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинален обхват“, каза още проф. Мира Кожухарова.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram