Професионална гимназия по строителство гр. Казанлък с половинвековен юбилей

Професионална гимназия по строителство гр.Казанлък навърши 50 години, които бяха отбелязани тържественно в училището.Директора на гимназията Цветан Павлов поздрави бивши и настоящи възпитаници по повод юбилея.

Вижте пълният текст на обръщението:

Юбилеите са романтично връщане към началото…Трудно е да се разкрие накратко историята на едно училище, давало знания и мъдрост на своите възпитаници в продължение на 50 години, защото всяка година е едно стъпало към успеха познанието. Поддържа се жива искрата на знанието и се предава натрупания опит, допринесъл за развитието на всеки човек, учил в този храм на науката.

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО ГР. КАЗАНЛЪК е приемник на откритото през учебната 1963/1964 година с Административен акт № 1 от 01.08.1963г. Професионално техническо училище (ПТУ). Последното преобразуване на училището в Професионална гимназия по строителство е извършено със Заповед Ю№ РД 09-332 от 07.04.2003 г. на МОН. Първоначалният прием в училището е бил три паралелки с общо 103-ма ученика (учебната 1963/1964г.) с двегодишен срок на обучение. Първата копка за строежа на сегашната сграда на училището е направена на 07.02.1967г.
Новата учебна сграда е предадена за експлоатация на 26.12.1967 година. От началото на учебната 1974/1975 год. училището прераства в Средно професионално-техническо училище като продължава и приемът на една паралелка ПТУ. През 49-годишния период на своето съществуване училището е подготвило над 2050 квалифицирани строители, които успешно се реализират на пазара на труда, в страната и чужбина.
Има нещо величаво и сакрално в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят, да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините хиляди хора – учители, ученици, техните родители, служители, общественици. Обединява ни с онова нещо – позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази, и носи само в сърцето.
Ние сме щастливи, доволни и удовлетворени, защото ПГ по строителство – гр.Казанлък успява да се съхрани през годините и устоява на предизвикателствата на времето.
Учителската професия е магия. Тя е съдба и правилегия. Не всички са били учители, но всички сме били ученици и знаем, че учителският труд е незаменим и неотменим. Той ражда светлината, която ни грее цял живот. Никоя друга професия не изисква такова себеотдаване, да учиш другите и сам да се учиш. Да носиш неугасим огън в душата си. И в днешния тревожен свят, от умиление и любов да плачеш и да вярваш, да вярваш, защото по пътя на учителското призвание не се печелят битки и не светят воеводски знамена. По него тръгват със зеници чисти, най-вярващите хора на света. Затова днес в най-скъпия от всички скъпи празници, скъпи учители, вдигнете глави като представители на най-стойностната професия, която е подвиг в съвремието ни, с вярата, че ще получите своето заслужено признание.

Бъдете живи и здрави и все така всеотдайни, скъпи учители!
Честит празник скъпи гости, съграждани и съученици!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram