Общинска библиотека „Искра” е одобрена за апробация на иновативни услуги в обществените библиотеки

Във връзка с изпълнение на Договор №РД-00-249/08.12.2014 г. между фондация „Глобални библиотеки-България” и Министерство на културата на Р България, от края на месец октомври Общинска библиотека „Искра” ще стане домакин на нова иновативна библиотечна услуга „Творческо пространство на технологиите”. За широка, основно ученическа , аудитория ще се предоставят възможности за творчество чрез технологиите от типа на мейкърспейса. Библиотеката ще получи за ползване ЗД принтерна и ЗД сканираща техника, като ползването и при обученията и принтирането на тестовите модели ще бъде безплатно.

Ще бъде разработена собствена обучителна програма за работа с ученици и младежи, ще се търсят пресечните точки с представители на бизнеса, които искат да имат своите уникални модели.

След размяна на писма с г-н Стелиян Стойчев, Изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки- България” и г-жа Спаска  Тарандова,  Експерт Библиотеки и регионална координация, директорът на ОБ „Искра” Анна Кожухарова заяви :

„Екипът на Общинска библиотека „Искра” с отговорност работи по разширяване кръга на иновативни услуги за гражданите и намира в това предложение една прекрасна възможност да утвърдим  визията си на съвременно  културно-нформационно средище. Заради трайния курс към новаторство, заради добрата работа с подрастващите, заради качественото навлизане на новите технологии в библиотечната  професионална дейност и обслужването на потребителите, библиотеката ни е в кръга на пионерите, които ще демонстрират и обучават чрез предоставената техника новите възможности на ЗД моделирането, обработката на моделите и тяхното принтиране, ЗД печата и софтуерите, които обслужват тези процеси. Приемаме  с удоволствие предизвикателството да станем домакин на „Творческо пространство на технологиите”. Вярваме, че изграждането на креативни пространства за достъп до нови технологии в обществените  библиотеки ще доведе до създаване на нови партньорства и привличане на повече потребители.”

В края на тази седмица на обучение, свързано с новата библиотечна услуга, в София заминават главните библиотекари на ОБ „Искра”- Екатерина Трендафилова и Мариана Маринова.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram