Община Казанлък отбелязва официалния си празник

Празникът на Казанлък започна на площад „Севтополис“ с водосвет за благоденствието на града и неговите жители, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан с казанлъшки духовници и хор от Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“. Негово Високопреосвещенство благослови родния си град и неговите жители: „За много години да пребъде честит и благословен Казанлък!“.

Кметът на община Казанлък поздрави за празника своите съграждани и подчерта, че трябва да са горди носители на традицията с ключовите понятия аромат и античност : „Тук тракийското наследство и култура показват изключителната висота на едно световно културно наследство, на което ние сме наследници.“. Галина Стоянова припомни Тракийската казанлъшка гробница, вписана като първи български паметник в списъка за защита на ЮНЕСКО и първия в света Музей на розата. Тя обърна внимание на вековната традиция в лютиерското майсторство и единствената на Балканите фабрика за струнни музикални инструменти, тук, в Казанлък. „114-ят Празник на розата датира от далечната 1903 година. Всичко това е достатъчно условие Казанлък да се нарече Долина  на розите и тракийските царе – място с хилядолетна история.“, отбеляза за Одриското царство по тези земи Кметът на Общината.

Областният управител Гергана Микова отправи приветствие към ръководството на Община Казанлък и към хилядите гости, дошли на празника: „Пожелавам на ръководството на Общината да работи все така успешно за просперитета на Казанлък, а на младите хора – да обичат своя град и да го развиват.“.

Своите съграждани поздравиха и Царица Роза 2017 Цветелина Илиева и нейните подгласнички Пламена Желева и Ванеса Цветкова с пожелания за щастливото бъдеще на града.

Тържеството бе открито от Вокална група „Искрица“ към Народно читалище „Искра – 1860“, с ръководител Стефка Денева  и мажоретния състав на СУ „Екзарх Антим I“.

Тържествено издигане на националния флаг осъществиха от представителна рота на 61 Стрямска механизирана бригада под командването на полковник Станимир Христов, началник щаб.

Тържествената церемония уважиха и народни представители в 44-то Народно събрание от Старозагорския избирателен район, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов и общински съветници, гости от побратимените градове Толиати, Русия, представители на културните институти в града, ученици от казанлъшки училища със своите преподаватели.

За децата от училищата в Казанлък празникът продължи със шествие към паметника на Христо Ботев за поклон пред подвига на поета – революционер и поднасяне на венци и цветя за загиналите за свободата и независимостта на България.

За официалните лица празничният ден на Казанлък продължава с Тържествена сесия на Общински съвет.

Пресцентър на община Казанлък

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram