Не може без нея на празничната трапеза – как да омесим плетена погача за Цветница

По традиция задължително посрещаме празниците с погача. Днешната е специално за Цветница – най-пъстрия и слънчев празник в календара. Погачата също е красива и прилича на истинско вълшебно цвете, пише „За жената”.

Честити да са всички, които празнуват имен ден днес!

Необходими продукти:

800 мл прясно мляко
1 кубче мая
2 чаши (130 мл) олио
4 супени лъжици захар
2 чаени лъжички сол
20 супени лъжици брашно (след това – колкото още е необходимо)

За намазване:
1 яйце
1/2 опаковка разтопено масло (от 250 гр.)
По желание – кимион, сусам

В дълбок съд поставете стопленото мляко, маята, захарта.

Добавете постепенно 20 супени лъжици брашно и бъркайте с лъжица, за да не се образуват бучки.

Оставете тази смес да втаса, а след това добавете олиото, солта и още брашно.

Омесете средно меко тесто и го разделете на 3 части (2 големи равни части и една по-малка).

Първата топка разделете на малки топки.

Всяка топка с точилка разтеглете на кора, голяма колкото тавата, в която ще печете погачата (в случай – 32 см ). Намажете тавата с малко олио и поставете първата кора.

Намажете я с разтопено масло. Върху нея поставете втората кора и отново намажете с масло. Повторете процедурата с останалите 3 кори.

След като ги наредите, с нож ги нарежете на 8 части, но не режете до края. Върховете от всяка част прегънете назад.

Втората топка тесто също разделете на 5 малки топки и всяка разточете не много тънко – с размер, колкото е пространството, останало в тавата. Тези кори също подредете една върху друга, като всяка мажете с разтопено масло (маргарин). Нарежете и тях на 8 части и горната част на всеки разрез прегънете назад и го поставете под първия венец от оплетеното вече тесто (вижте снимките).

Третата топка тесто разделете на 3 части.

Двете части леко разплескайте с ръце и ги поставете в средата на тавата, а между тях намажете с разтопено масло.
Третото малко топче разделете на малки топки и ги поставете отгоре в средата на тавата. С ножици ги резнете на 4 части и поръсете с кимион (или по желание сусам).

Цялата погача намажете с разбито яйце и оставете да втаса, докато изпълни тавата.

Печете на 200 градуса, докато хубаво се зачерви.

БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram