Мини Марица-изток жертва на съмнителен сигнал. Кой опитва да саботира енергийната сигурност?

Скандалът около договор за доставки на въглища за Сърбия от „Мини Марица-изток“ се разраства. Окръжната прокуратура в Стара Загора в тази връзка е образувала досъдебно производство по сигнал, в който се твърди, че във въпросния договор има откровени закононарушания.

Прокурорите са изисквали от дружеството всички документи, свързани с договора, а изпълнителният директор инж. Илза Чинкова е призована като свидетел. Нейните показания са много важни, защото ще дадат насока на разследването.

Става дума за договор за износ на лигнитни въглища, който е сключен през юни 2022 г. с белградската компания „Виром груп“ за две сръбски централи: ТЕЦ „Никола Тесла 1“ и ТЕЦ „Никола Тесла 2“, които се намират недалеч от сръбската столица. Такъв договор се подписва за първи път с „Мини Марица-изток“ ЕАД и с основание е считан за успешен.

Договорени са за доставка 1.75 млн. тона въглища до края на договора, който изтича на 30 април 2023 г. До момента са транспортирани малко под 300 000 тона. Договорената цена е близо 10% по-висока от тази, на която четирите топлоцентрали в комплекса „Марица изток“ сега изкупуват лигнитите въглища – около 88 лв./тон. Разплащането е гарантирано с акредитив, а транспорта до Сърбия е за сметка на фирмата-купувач. За това съобщава starozagorskinovini.com. Според медията един от аргументите на подалите сигнала е, че продажбата на въглища е трябвало да стане по борсови цени, защото суровината е енергиен продукт. Имало също така съмнения, че дружеството е ощетено.

Експерти обаче са категорични, че за никъде по света няма борса за лигнитни въглища заради ниската им калоричност и високото им съдържание на пепел и сяра. Борсите работят с високо качествени въглища. Отрича се да има и ощетяване на продавача. Обратно, сделката е изгодна, откъдето е да бъде погледната. Освен това договорът е съгласуван със Съвета на директорите на БЕХ и с МЕ.

В максимална степен сме защитили интересите на „Мини Марица-изток“ ЕАД, както и интересите на държавата. Спокойна съм. Лошо е, ако в създалата се ситуация има намесени икономически и политически мотиви“, е коментарът по случая на Илза Чинкова.

Към момента от ръководството на „Мини Марица-изток“ не са наясно кой е подал сигнала.

Прокурорската проверка обаче се случва в момент, в който „Мини Марица-изток“ ЕАД отчита рекордно високи резултати. За деветмесечието е отчетена печалба от над 61 хиляди лева.

До края на 2022 г. се очаква и рекорден добив от 35 млн. тона въглища. Или казано накратко – държавното въгледобивно дружество е във финансова и икономическа стабилност в сравнение с предходни години.

Въпросът е кои са кръговете, които се опитват точно в този момент да предизвикат напрежение в работата на дружеството? Какви са техните цели? Може би прокуратурата трябва да провери точно това: кой има полза да нарушава енергийната сигурност на страната в момент, когато недалеч от границите ни се води война, а в страната ни има икономическа и политическа криза.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram