Министерство на образованието и науката ще бъде патрон на третото издание на инициативата „Светилник“

Министерството на образованието и науката (МОН) прие да бъде патрон на Третото издание на инициативата „Светилник 2023-2024: И мойте песни все ще се четат“, което предстои да стартира след един месец. В писмото си министър Галин Цоков подчертава своята висока оценка за усилията на МУЗИКАУТОР в реализацията на инициативата „Светилник“, чрез която се създават и даряват химни за българските училища.

МОН е втората държавна институция, наред с Министерство на културата, която припозна „Светилник“ като социално-отговорна и развиваща подрастващото поколение кауза и застана зад МУЗИКАУТОР и неговите партньори в името на едно по-добро бъдеще за всички нас.

Подкрепата идва след големия успех на първите две издания на „Светилник“, в които бяха създадени химни за 13 училища от цяла България. По този начин инициативата обхвана над 8500 ученици, а заедно с тях – учители, училищни ръководства, родители, творчески и филмови екипи, партньори, дарители, съмишленици и много други.

Всичко това и най-вече ефектът на инициативата върху формирането на ценности и творческото развитие на децата мотивира Управителния съвет на МУЗИКАУТОР да отпусне финансова подкрепа от 50 000 лева и да даде старт на третото издание на „Светилник“.

МУЗИКАУТОР ще приветства отново и всички представители на бизнеса, които искат да се включат в облагородяването на средата, в която нашите деца се формират като личности. Те биха могли да се превърнат в дарители на инициативата, като осигурят на средства за реализацията на химни, техните звукозаписи и видеоклипове, както и за представянето им в рамките на кулминационния празничен концерт, организиран от сдружението.

„Избрахме за слоган на третото издание на „Светилник“ стих от поемата на Иван Вазов „Моите песни“, защото химните, които се създават, стават белег на общността и също така – част от всеки. А общностите, формирани в училище, имат най-дълбоки корени, които остават през целия живот“, коментира Иван Димитров – изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР.

Той съобщи, че стартът на третото издание на „Светилник 2023-2024: И моите песни все ще се четат“ ще бъде даден в Световния ден на музиката 1 октомври. Първият етап от инициативата е конкурс, който ще се проведе в няколко общини в България. От всяка от тях ще бъде излъчено по едно училище, за което да бъде сътворен авторски химн от професионални творчески екипи от композитори, автори на текст и аранжори.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram