Извънредно! И Борис Джонсън подаде оставка. Правителството на Тереза Мей е под въпрос

Дейвис напусна рано тази сутрин, oбяснявайки, че не може да застане зад позицията на кабинета за бъдещите отношения с Европейския съюз, вдъхвайки сили на евроскептичните тори, които настояват за „твърд“ Брекзит.

Британският външен министър Борис Джонсън подаде оставка, а премиерът Тереза Мей я е приела,съобщи Ройтерс.

„Скоро ще бъде обявено кой ще го замени на поста. Премиерът благодари на Борис за работата му”, се казва в съобщение от кабинета на Мей.

 

Днес Мей е обсъдила с дълбоко разединеното си правителство предложенията си за излизането на страната от Европейския съюз, но Джонсън е решил, че не може да ги подкрепи. 

„Днес следобед министър-председателят прие оставката на Борис Джонсън като министър на външните работи. Заместникът му ще бъде обявен скоро. Премиерът благодари на Борис за работата му“, обяви говорител на „Даунинг стрийт“.
Според The Guardian след днешната среща Джонсън е определил предложенията на Мей за Brexit като „опит да се излъска изпражнение“.

По-рано стана ясно, че оставките си са подали и министърът по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис и неговият заместник Стийв Бейкър.
Напускането и на Джонсън ще задълбочи кризата в управлението на Мей и ще увеличи шансовете тя да бъде изправена пред вот на недоверие.
Дейвид Дейвис напусна рано тази сутрин, oбяснявайки, че не може да застане зад позицията на кабинета за бъдещите отношения с Европейския съюз, вдъхвайки сили на евроскептичните тори, които настояват за „твърд“ Брекзит.

Поводът за оставката на Дейвис бе споразумението, което правителството постигна след цял ден преговори в резиденцията на премиера в петък. То действително е по-меко от първоначалните обещания за Мей за почти цялостно скъсване с правилата на ЕС.

Макар да не е официална позиция и все още да не е коментирано от Брюксел, то ще бъде отправна точка за преговорите за отношенията след „развода“ – а за тях няма много време

epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram