Замърсяване на въздуха в Ръжена, отчетено през лятото

Експертите на РИОСВ – Стара Загора извършиха анализ и оценка на нивата на фини прахови частици под 10 микрона (ФПЧ10) за летния сезон – в периода от 01.04.2020 г. до 30.09.2020 г., от пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в Стара Загора, Гълъбово, Казанлък и Сливен. 

Данните показват, че през визирания период не са отчетени превишения по показател ФПЧ10 в градовете Стара Загора и Сливен. 

Регистрирани са 2 превишения на средноденонощната норма от 50 µg/m3 в село Ръжена, община Казанлък и 6 превишения в гр. Гълъбово.
Анализът и оценката на данните показват, че е налице устойчиво подобряване на качеството на атмосферния въздух през летния период на 2019 г. и 2020 г. по отношение на фините прахови частици. В норма са също и нивата по показател озон. Не са регистрирани превишения на прага за информиране на населението от 180 µg/m3 средночасова норма и прага за предупреждение на населението от 240 µg/m3 средночасова норма. 
Съгласно действащата нормативна уредба, разрешения брой превишения по показател ФПЧ10 в годишен аспект е 35 броя. През календарната 2019 г. тази норма не е превишена в нито един от посочените градове, като са регистрирани значително по-малко дни с повишени нива на фини прахови частици.

stz.riew.e-gov.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram