Д-р Неделчо Тотев: Няма как сега да се оправдаваме с Covid-а, че той мори най-много


Не е само Covid в тоя свят. Ковидът е нещо, което сякаш фокусира вниманието върху себе си и всичко друго се пренебрегва, ама хората мрат като мухи от други заболявания, колкото и цинично да звучи. Това каза за БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан.

„В България винаги сме били на първо място в последните 5-6 години по смъртност и и си оставаме на първо. Няма как сега да се оправдаваме с Covid-а, че той мори най-много. При нас вълната още не е в разгара си. Не че не зачестяват случаите и леглата все повече и повече се пълнят, но към момента все още имаме свободни такива. Болницата в Чирпан има 32 легла за пациенти с коронавирус, от които към тази сутрин 18 са били запълнени. Голяма част от малките общински болници от първо ниво нямат интензивни легла. Малко са болниците, които имат т.нар. реанимационни легла, защото трябва да са обезпечени с персонал“, допълни още д-р Тотев.

Според д-р Тотев трябва да се акцентира върху компенсации, които да покрият тези цени на тока и на горивата. Все още има дефицит на лекарства от първа линия за лечение на Covid, подчерта той и апелира за адекватна лекарствена политика.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram