Доц. Георги Кючуков: ПП АБВ с конкретни предложения за спасяване на училищата, детските градини, храмовете и лечебните заведения от огромните сметки за ток

Сметките за електроенергия в лечебните заведения са три пъти по-високи, сравнени със същия период на миналата година и това е трудно поносимо, каза пред медиите доц. Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ. През изминалите дни той се срещна и разговаря с ръководителите на някои от най-големите болници в България. Доц. Кючуков поясни, че положението е сходно и за училищата и детските градини, както и за религиозните храмове.   

В тази връзка ПП АБВ предлага нормативна промяна, която да регламентира нова група потребители на енергия – такива с висока социална значимост – в която да влизат именно лечебните заведения, училища и детски градини, както и религиозните храмове. Идеята е получила подкрепата на редица съсловни здравни организации, както и от ръководствата на големи болници, обясни доц. Кючуков. В хода на разговорите са оформени и още идеи, като 100% компенсиране на лечебните заведения за ценовата разлика за енергоносителите над определена базисна стойност, както и тази стойностите на клиничните пътеки ежегодно и автоматично да се индексират спрямо индекса на инфлацията. Друго предложение е фондовете за енергийна сигурност да бъдат отворени веднага, като лечебните заведения да бъдат със съкратена процедура за кандидатстване.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram