Ден на българското кино. Любовните неволи на Българан в първия бг филм.

Ден на българското кино. Любовните неволи на Българан в първия бг филм.
На 27 декември 2005 г. Министерският съвет обявява датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален Ден на българското кино. Това е датата, на която преди 102 години, през 1915 г., в столичното кино „Модерен театър“ е прожектиран първият български игрален филм „Българан е галант“ на Васил Гендов, смятан за родоначалник на българското кино. Гендов е режисьор и сценарист на краткия черно-бял ням филм, както и изпълнител на главната роля.
%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb-%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%be%d0%b2Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана Българан. Докато се разхожда по софийските улици, той среща красива млада дама. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя. Дамата иска да даде урок на смелия си ухажор и го кани да я придружи по магазините. Лъже го, че си е забравила парите и го моли за заем. Българан е готов да помогне.
Приключила с покупките, дамата на сърцето му решава да отидат на ресторант, като избира възможно най-скъпия и поръчва храна и напитки за негова сметка. След това натоварва кавалера си с пакетите и заедно тръгват към дома й. По пътя срещат съпруга й. Тя го моли да си хванат файтон и да освободят „носача“. За благодарност Българан получава само една монетка…
Филмът „Българан е галант“ не е съхранен на лента до наши дни, останали са само 1-2 кадъра от него. И днес продължават споровете дали този е първият български филм. Водят се спорове и за точната дата на прожекцията. Официалната версия за унищожаването на всички копия на филмите на Гендов е, че по време на бомбардировките над София е улучена къщата му и всичко, което се е намирало в нея, е изгоряло. Според друга версия, новата власт след 1944 г. е унищожила архива му.
През 1998 г. във връзка с предаване на БНТ, посветено на Васил Гендов, поставил началото на българското кино, е направен римейк на неговия филм. Режисьор е Юлиан Минков. Сценарист е Деян Статулов, използвал част от оригиналния сценарий и режисьорските бележки на Гендов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram