В Стара Загора бяха връчени наградите „Икар 2012” и „Златното яйце”

За осми пореден път в Стара Загора бе връчена индивидуалната наградата „Икар 2012″ за постигнати високи постижения в международни и национални конкурси, в областта на изкуствата и науката. Наградата връчи зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова на Галина Костова, ученичка от 12 клас на СОУ „Иван Вазов“. Тя получи диплом и парична премия на специална церемония, която се състоя на 2 ноември вечерта на античната улица в Регионалния исторически музей. Наградата й се присъжда за високите постижения през изминалата учебна година от международни и национални конкурси в областта на изкуството и науката. Много съм щастлива, че получавам тази награда, сподели Галина. Искам да благодаря на хората, които ме подкрепят и на моето училище. Пожелавам на младите хора да четат повече!

„Икар“ е наградата, с която се отличават младите хора от Община Стара Загора постигнали значими успехи и има за цел морално и материално да поощри старозагорските таланти, допринесли за утвърждаването на положителния имидж на града, както и да популяризира успехите им сред старозагорската общественост.

Древногръцкият мит за Дедал и Икар се свързва с човешкия стремеж за постигане на мечтите, жаждата за свобода и духовен полет. „Да се издигаш с вятъра и да се спускаш с вятъра като птиците, да летиш спокойно и равномерно.“ С тези думи на Дедал изречени към сина му, отправяме нашето послание към младите хора, за това да преследват и осъществяват целите си с устрем, разум и постоянство.

Същата вечер, за 29 път в града на липите и поетите, бе връчена и наградата „Златното яйце“ на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Носителка на голямата награда стана 25-годишната Сабина Кърлева от София. Тя спечели и издаване на дебютна стихосбирка. Лауреатът нямаше възможност да получи наградата си лично, защото учи в Германия. Призът получи нейната приятелка Мария Димова, която прочете писмо до организаторите и публиката. „Огромна чест и щастие за мен е да получа Златното яйце от конкурса „Веселин Ханчев“. Смятам, че той дава шанс да се чуе гласът на най-младото поколение български творци. Призовавам ги да търсят оригиналността и новаторството във всичко, с което се занимават. Искам да посветя наградата на прекрасния ми баща“.

Сабина Кърлева е завършила „Философия“ в СУ, през 2010 г. специализира в Кьолнския университет, а в момента следва магистратура „Анализ на медиите“ в Дюселдорфския университет „Хайнрих Хайне“. Нейни стихове и разкази са публикувани в сборника за лирика „Public Republic“ от 2010 г., както и в англоезичния портал „Best pоem encyclopedia“.

Конкурсът „Веселин Ханчев“ се организира от Община Стара Загора, библиотека „Родина“ и къща-музей „Гео Милев“. В 29-тото издание взеха участие 78 млади автори от цялата страна.

Общо 15 са призьорите в конкурса, като журито даде две втори награди – на 25-годишната софиянка Андриана Спасова и на 23-годишния пловдивчанин Димитър Манолов. Третите места бяха спечелени от Димитър Калчев от Варна и от Димитър Ганев от София.

Миналогодишният победител в Националния младежки конкурс „Веселин Ханчев“ и носител на голямата награда „Златното яйце“ Никола Петров представи наградената стихосбирка „Въжеиграч“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram