Върви, народе възродени!

Честит 24 май – най-българският празник! Празник на духовността, словото и знанието! Мнозина все още наричат празника Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, но от 2021 г. го честваме като Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Денят на Светите братя Кирил и Методий е отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата е честван за първи път през 1851 година в Пловдив на 11 май по инициатива на Найден Геров. 11 май е общият църковен празник на светите братя.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. Празникът е отбелязван от държавата и църквата в един ден – 24 май. След 1969 г. църковния календар се отделя от светския, затова днес съществуват два празника на Кирил и Методий – църковен – 11 май, и светски – 24 май.

През 855 г. Кирил и Методий създали глаголицата във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да популяризират християнството сред славяноезичните народи.

Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. Те получили топъл прием в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.

Химнът на Деня на българската просвета и култура – „Върви, народе възродени“, е написан през 1892 година. Автор на текста е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание „Мисъл“. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.

ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ

Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви

С книжовността, таз сила нова,

съдбините си поднови!

Върви към мощната просвета,

в световните борби върви,

От длъжност неизменно воден –

и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!

Напред! Народността не пада

там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!

О, влез в историята веч,

едно със другите славяни

кръстосай дух със огнен меч!

Тъй солунските двама братя

насърчваха дедите ни…

О, минало незабравимо,

о, пресвещенни старини!

България остана вярна

на достославний тоз завет –

в тържествованье и в страданье

извърши подвизи безчет…

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram