Бузовградчани се бунтуват срещу препоръки на кмета

„Кметство Бузовград Ви приканва в 10-дневен срок да почистите вадата пред дома си“. Тази бележка получава възрастно семейство, чийто дом и дворно място са близо до вадата в центъра на селото, в която се отичат водите, идващи от Балкана. Близо до нашата къща е мостът, който при евентуални силни дъждове може и да прелее, а водата да влезе в двора. В такива случаи газим с ботуши, тъй като се намираме в най-ниската част на дерето и притокът на водата идва право към нас, жалват се бузовградчани, живеещи на ул. „Чудомир“.

Растителността в близкото дере е папрат. Трудно може да се справим сами със ситуацията, още повече, че не разполагаме с необходимата техника, разказват възмутените от предупрежденията на кмета Михаил Янушев граждани. Той знае за проблемите ни, знае кметът на Казанлък и областната администрация, обясняват хората. Вместо да ни разпореждат, нека организират, в качеството си на добри стопани, почистването на дерето, са пък съветите към властта, отправени от живеещите в района.

Не искам да влизам в конфликт с тези семейства, не такава е целта на тази акция, която ще организираме в съботния ден, обясни на свой ред кметът Янушев. Бележките, връчвани из селото, били във връзка с националната кампания за почистване на България, която ще се проведе на 16 септември. Разчитам на отговорността и загрижеността на своите съселяни, да почистим заедно мястото, в което живеем. Няма как двама души, работната сила, на която разчита кметството, да съумеят сами да свършат всичко. И бузовградчани нека помагат, прикани кметът.

Немалка част от живеещи в тази част на селото са в почти пенсионна възраст, живеят сами, без опора край себе си. Заради усещането за безпомощност, приемат като ултиматум и закана отправените предупреждения. Властта пък не изисквала от тях на всяка цена да излязат с резачки в деня на кампанията. Но пък и приканва жителите на селото да почистят извън имотите си, при това в срок.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram