В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.
Ето и няколко примерни рецепти за празника:
Рибена курбан чорба
Необходими продукти:
риба – 350 г шаран
масло – 60 г прясно
моркови – 100 г
целина – 1/2 глава (50 г) + листа
лук – 50 г
магданоз – 60 г магданозени корени
картофи – 250 г
домати – 150 г
девесил
дафинов лист
черен пипер на зърна
лимони
сол
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства и се измива. Залива се със студена вода, посолява се и се вари 10-15 минути.
Бульонът се прецежда и се кипва отново. Към него се прибавя предварително накълцаните и задушени в мазнина лук, моркови, целина и магданозени корени.
След 10-тина минути се добавят нарязаните на кубчета картофи, шарана, обелените и ситно нарязани червени домати, листата от целина, черния пипер, дафиновия лист и девесилът.
Когато картофите омекнат, чорбата се отстранява от котлона и се поръсва със скълцан магданоз. Посолява се на вкус и се поднася с резенчета лимон.
Пълнен шаран по традиционна рецепта
Необходими продукти:
шаран – 1, 500 кг
ориз – 1 каф чашка
стар лук – 1 глава
пушен бекон – 300 г
гъби – 300 г
лимони – 1 бр.
домати – 1 бр.
бяло вино – 150 мл
сол
черен пипер
пушен червен пипер – на вкус
магданоз
девесил
мента
За украса:
маслини
лимони – 1 бр.
зелена салата – листа
зелен лук – пера
Начин на приготвяне:
Почистеният и измит шаран се осолява, натрива се със смлян пипер и се полива със сока от един лимон. След което се прибирав хладилник, за да се приготви плънката.
Лукът, беконът, домата и гъбите се нарязват на дребно. Прави се запръжка, към която се прибавят ориза и чаша хладка вода. Пържи се до прозрачност.
Към сместа се добавят гъбите и пушения бекон и се долива ощя малко вода. След няколко минути се слага и виното. Готви се до изпаряване на алкохола.
След като плънката е полуготова, се овкусява със сухите и зелените подправки.
Шаранът се пълни с изстиналата плънка, зашива се с конец и се слага върху хартия за печене в подходяща тава. Отгоре се намазва с олио и се поръсва с червен пипер.
Рибата се пече на 200 градуса в началото, а после се намалява на 180-150 градуса.
Шаранът е готов, щом придобие приятен кафеникав загар.
Весел празник!
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram