Молим шефа на НАТО: Ще купуваме подводница втора ръка от Норвегия

0
471

Помолих колегата Столтенберг, Норвегия освобождава една своя подводница и ако постигнем една добра цена, ще я купим. Единствената българска подводница стана музей, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на НАТО.

„В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Отляво на Черно море е Крим, отдясно Истанбул, зад нас е Косово“, заяви премиерът Бойко Борисов след разговора си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Борисов изтъкна в брифинга, който двамата със Столтенберг дадоха за медиите, че принципът, който винаги е защитавал, е отбрана и възспиране. „Затова се въоръжаваме. Диалог с Русия, затова работя толкова активно за „Балкански поток“ и АЕЦ „Белене“. Това не е тайна нито за НАТО, нито за Вашингтон“, допълни той.

„Ще започна, че договорът за добросъседство между България и Северна Македония, дава повод на Северна Македония да стане 30-ят член на НАТО. Имахме да плащаме за КТБ фалита, за американските централи. Тогава, за съжаление казах, че последното за което ще мислим, е да се въоръжаваме“, започна Борисов в началото на изявлението си пред медиите.

И продължи: „С това, че БВП се повиши, икономиката заработи много добре, ние си позволихме да отделяме и за армията. Позволихме си да купим от най-добрите самолети Ф-16, за да можем да отговаряме на всички натовски стандарти. Сега по същата схема, помолих колегата Столтенберг, Норвегия освобождава една своя подводница и ако постигнем една добра цена, ще я купим. Единствената българска подводница стана музей. Имаме спартани, кугъри, пантери, но трябва да се насочим към военноморския флот и сухопътните сили. Нашите спецчасти са от най-добрите, тук е мястото да изкажа благодарност към нашите натовски съюзници към българските офицери и сержанти, които са на мисии по света. Виждам и адмирал Петев, командващият „Хари Труман“ може и за рекламен агент да стане.“

„Ако така върви икономиката и имаме бюджетен излишък, ние освен за образование, здравеопазване и инфраструктура, ще отделим и за тези три пера. В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Отляво на Черно море е Крим, отдясно Истанбул, зад нас е Косово. Принципът, който съм защитавал, е отбрана и възспиране. Затова се въоръжаваме. Диалог с Русия, затова работя толкова активно за АЕЦ „Белене“ – това го знаят и в Белия дом, това е балансът. Именно подписването за координационния център във Варна, срещна добра оценка“, продължи Борисов.

Столтенберг още веднъж изтъкна, че сигурността в Черно море е от първостепенно значение не само за региона, а за цяла Европа и координационният център във Варна ще спомогне това да се случи.

„Ние не се натискаме за координационен център. Аз винаги съм се изказвал срещу флотилии в Черно море. Когато има две силни страни, тогава платноходките плуват спокойно и проектите вървят. Ако на нещо сме се съгласили, то е евентуално за координационен център“, уточниБойко Борсов. и продължи: „България никога не се е стремяла да бъде по-важна от друга държава. Г-н Столтенберг познава Сърбия, Турция още от премиер на Норвегия, има достатъчно знания. Ние не можем да заместим Турция, тя е на два континента, пази проливите. Никой не може да я замести!“

„България има своите задачи, роли и функции. Ние сме били южния фланг, само че на Варшавския договор. Тогава Турция беше основният ни противник“, припомни Борисов. И цитира броя на самолетите и танковете, които е имала България тогава. След което направи извода, че дипломацията и мира са важни, но и възспиращата роля на отбраната.

„Едната страна е руският флот в Крим, отдруга е турският флот. Представятели се какви ракети и самолети ще трябват?! Дипломацията, надежността на нашите партньори… Турската страна на 100% си спазва договорката с нас, ние нямаме нито едно нарушение от турска страна и затова не наложихме санкции. Ние трябва на полето на дипломацията да се опитаме да възстановим отношенията и диалога между тези две страни. Нашата България се намира на много уязвимо място, столетия сме страдали. Единственият партньор, който може да ни пази, е НАТО. Докато има НАТО, аз ще съм спокоен, че ще го има и суверенитетът на България, защото ние сме губили суверенитет през годините“, завърши Бойко Борисов.

В началото на разговора със Столтенберг премиерът Борисов подчерта, че единството на НАТО и силата на връзката между Европа и Северна Америка са ключови, за да се справим с предизвикателствата и заплахите за сигурността.

Според българския министър-председател 70 години след създаването на Северноатлантическия Алианс, организацията се е доказала като най-успешния съюз в историята, предаде думите му правителствената информационна служба. „Различията в НАТО не ни притесняват, защото това е нормално за съюз от демократични държави. Това обогатява допълнително организацията“, посочи още Бойко Борисов пред Столтенберг.

Министър-председателят Борисов заяви, че България остава силно ангажиран и отговорен съюзник. „Изпълняваме ангажимента за повишаване на инвестициите в отбраната. Тази година отделяме над 3% от БВП за отбрана. Бюджетът за сектора през 2020 г. отново ще бъде висок“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

В хода на срещата беше подчертана важността и на сътрудничеството между Северноатлантическия Алианс и ЕС. „НАТО е основата на колективната отбрана в Европа. Засилването на отбранителния потенциал на Европа не може да става в конкуренция с НАТО“, добави още българският премиер.

Фрог

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here