Награди от национално състезание по „Управление на проекти“ за ученици от ПГЛПТ

Стопанска академия „Д. А. Ценов“, гр. Свищов стана домакин на национални ученически състезания в шест направления „Маркетинг“, „Международен бизнес“, „Проектиране на мобилно приложение“, „Счетоводство”, „Туризъм” и „Управление на проекти”. Четири ученички на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, водени от преподавателя по икономика Наталия Добрева, участваха в направление „Управление на проекти“. Габриела Иванова, Пламена Дончева, Пламена Йовчева и Симона Димитрова от 11 а клас, специалност „Бизнес-администрация“, донесоха много награди и се представиха повече от достойно в университетския град.

В цялото състезание участваха 235 ученици от 30 средни училища от 23 български града. При официалното откриване на състезанието, приветствие от името на академичното ръководство към учениците и техните учители, поднесе зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации – доц. д-р Николай Нинов. Той разказа, че идеята на ученическите състезания е Стопанска академия да даде възможност на средношколците да презентират своите знания, компетенции, иновативност, талант и добри идеи. Доц. Нинов поясни, че освен наградите за най-добре представилите се отбори, организаторите връчват на всеки участник сертификат, който му дава право да се запише за студент в Стопанска академия по първата желана специалност в редовна форма на обучение. Тази година към правото да станат студенти в Свищов, кандидатствалите със сертификата ще имат и възможността за безплатно настаняване в студентско общежитие.

След официалното посрещане, учениците започнаха работа по зададените казуси от катедрите-организатори в съответното направление. Разпределени в различни аудитории по екипи, състезателите бяха подпомагани от ментори, в лицето на асистенти, докторанти и изявени студенти от специалностите, развивани от катедрите-организатори.

В направление „Управление на проекти” се състезаваха около 20 ученици. Участниците трябваше да разработят рамка на проектно предложение в избрана от тях област (образование, инфраструктура, околна среда, здравеопазване, човешки ресурси, спорт, развитие на бизнес организациите, гражданско общество и др.). Работата на екипа следваше да се представи под формата на презентация, като в нея се акцентира върху следната информация: кратко представяне на проблема и кои групи от обществото изпитват неговото негативно въздействие; какви цели си поставят; дейности за постигане на набелязаните цели; очаквани резултати; продължителност за изпълнение на дейностите; необходим бюджет.

Работата и представянето на отборите в различните направления бе оценявана от журита, в състава на които бяха ръководители на катедри и на магистърски програми, академични преподаватели и представители на практиката от партньорски фирми и организации.

Сред наградите, които получиха екипите, в които бяха възпитаниците на ПГЛПТ са:

Награда на Ректора (за най-добро представяне от всички екипи) на Симона Димитрова –ПГЛПТ 

Награда на Община Свищов –Габриела Иванова-ПГЛПТ

Награда на Общинска банка –Пламена Дончева- ПГЛПТ

Награда на Областен информационен център – Русе –Пламена Йовчева- ПГЛПТ

На 7 и 8 декември предстои и Национално ученическо състезание по „Банкиране, финансиране и бюджетиране”, в което ще вземат участие абитуриенти от специалност „Икономика и мениджмънт“ в ПГЛПТ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram