Манчоров: Моделът на готовите пари се изчерпва! Трябват нови решения за Общината!

През последните няколко мандата и особено през последните три, Казанлък се развиваше по модела на готовите пари. Виждам голям нереализиран потенциал в Общината, към който никой не посмя да посегне. От незнание, от липса на опит или притеснение, че няма да е лесно.

Не критикувам настоящи и бивши кметове – те просто работеха по един готов и лесен модел, който осигуряваше само основното и държеше Общината на повърхността.

Това е моделът на готовите пари – европейски или от държавния бюджет. Както в повечето български общини, така и в Казанлък кметовете се превърнаха в организатори на обществени поръчки и разпределители на делегирани бюджети и забравиха, че трябва да са добри стопани.

Резултатите са позакърпена ифраструктура, санирани училища, болнични заведения и читалища, паркове с нови пейки и градинки, няколко гръмки медийни проекта. Да това е нещо. Но докога ще се задоволяваме само с нещо?

Не отричам и европейските средства – значението им е голямо, но когато се влагат в проекти, от които след това ще печелим /пряко или косвено като намаляваме разходите за издръжка, например, санирането на общинските сгради/, а не да наливаме пари в скъпа поддръжка.

Не отричам и ролята на големите инвеститори които са мечтата на всеки кмет. Мечта в голяма степен нереализирана, защото икономическата и политическа среда у нас и в региона е такава, че инвеститорите са повече от предпазливи.

 

Къде е потенциалът, за да постигнем повече и да избегнем рисковете?

 

Потенциалът е в увеличаването на собствените приходи на Общината. Създаването на буфер, който да поеме разходите за социални дейности и поддържане на инфраструктурата.

Без да се повишават данъците на гражданите и бизнеса, постепенно могат да се увеличават собствените приходи на общината чрез спиране на разпродажбата на общински активи- земи, сграден фонд, гори и т.н и използването им за реализиране на чисто общински или такива по линия на публично частното партньорство общински структури, които да работят на пазарен принцип и да генерират печалба, която да влиза в общинския бюджет.

 

Казанлък може повече!

 

Предизборен щаб на независимия кандидат за кмет на Община казанлък Стефан Манчоров, бюлетина №30

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram