Бюлетините в Стара Загора били оставени в частна фирма

От ВМРО-БНД в Стара Загора са изпратили сигнал до ЦИК с опасение да не се повтори случаят „Косинброд„. Повод за притеснението им е, че бюлетините за изборите за кметове и общински съветници са оставени на склад в частен имот, където има рекламни материали на една политическа сила (ГЕРБ), а не както е било предвидено – в помещение, стопанисвано от общината.

За това от ВМРО изпращат сигнал до Централната избирателна комисия (ЦИК), Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора и до полицията с мотив, че има нарушение на правилата за изборите.

От партията коментират, че явно става дума за готвени манипулации с изборните книжа. В жалбата се казва, че е под съмнение безпристрастната подготовка на изборите на територията на община Стара Загора. От ВМРО в Стара Загора смятат, че съществува възможност за опорочаване на вота на избирателите и манипулиране на изборния процес.

Партията иска проверка и обяснение от отговорните лица защо изборните бюлетини се съхраняват в склад на частна фирма.

В жалбата се казва: „На 18.10.2015 год. са получени бюлетините за произвеждане на избори за органи на местно самоуправление в област Стара Загора. В състава на ОИК в областта имаме представители, съгласно разпоредбите на действащото законодателство, които са участвали в получаване и доставка на бюлетините от ЦИК до Стара Загора.

Нямаме обяснение защо доставените бюлетини за цялата област не са оставени на съхранение в зала „Христо Ботев“, където имахме информация, че ще се съхраняват, а са оставени в склад на частна фирма „Капачки РОС“ гр. Стара Загора. Съгласно получените сведения в склада има много рекламни материали на ПП ГЕРБ“.

От ВМРО смятат, че тази информация повдига много въпроси относно организацията на изборите и възможността за опорочаване на вота на избирателите.

„Моля да проверите изнесените факти и отговорните лица да дадат смислено обяснение защо изборните бюлетини се съхраняват в склад на частна фирма, явно в нерегламентирани отношения с управляващите. При наличните обществени сгради кое налага това този изключително отговорен процес да се администрира от частен субект“, пише в сигнала на патриотите.

Припомняме, през 2013 година преди извънредните парламентарни избори 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини бяха открити в печатница „Мултипринт“ – Костинброд. Те бяха извън количествата, по договора с Министерски съвет за отпечатване на бюлетини./news.ibox.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram