Пак се срути училище в казанлъшко

При извършване изкопни работи в двора на училището в казанлъшкото село Горно Черковище е подкопана част от стена на 100 – годишното школо, която се срути днес, само седмица преди началото на новата учебна година..

Няма пострадали хора.

Според директора на училището Гинка Желязкова ремонтът бил планиран и имало осигурени средства от бюджета на Община Казанлък, но според администрацията на кмета Галина Стоянова и кмета на селото директорката е предприела самоволно ремонта. „Кметът на селото и Община Казанлък не са уведомени по никакъв начин за ремонтните дейности, предприети от директора на училището“, се казва в аварийно съобщение на общинската администрация във Фейсбук.

Изкопът вече е укрепен.

На мястото на инцидента тази вечер беше зам.-кмета Даниела Коева, видя наш репортер. Коева заяви, че е разбрала за ремонта и инцидента преди малко, по нейни думи.

От БСП в Казанлък коментираха по повод произшествието, че многократно са алармирали кмета Стоянова за опасността, която създава компрометираната сграда и са настоявали да бъдат предвидени пари в бюджета за ремонт, но не са били чути. От централата на левите заявиха за Пресс ТВ, че общинският съвет не е гласувал средства за реконструкция, като по този начин е подценен рискът, довел до свличането на зида.

На мястото на срутването днес бяха и служители на криминална полиция, както и представител на фирмата, извършила изкопа.

От кметското уведомление във Фейсбук става ясно и че „Учениците от училището в Горно Черковище ще бъдат пребазирани в сградата на училището в село Бузовград“.

Пресс ТВ припомня, че три месеца преди последните местни избори през 2015 г. се срути крило на Математическaта гимназия в Казанлък. Причината за рухването бе, че община Казанлък не бе извършила предварителните проучвателни дейности преди началото на строежа на пристройка към училището. Сградата се оказа без паспорт, но общината бе издала разрешение за строеж. Наложи се да бъдат дадени за възстановяването повече от 1 500 000 лева от общинската хазна. Пет години по-късно съдебните дела спрямо застрахователите са на първа инстанция, въпреки уверенията на кмета Стоянова, че се чакат обезщетения. Бяха оправдани и съдебно хора, на които община Казанлък вмени отговорност за разрушаването на сградата по време на учебен процес.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram