Адв. Велислав Величков: Чакайте 10 000 през септември, България е бременна с бунт

0
538

Моята надежда е, че протестите ще стават многолюдни, многохилядни и ще имат по-ясно изразени искания и силен натиск, който ще се упражни. Мисля, че последният протест, който се проведе, е най-силния протест по темата правосъдие от 2017 година, когато беше Маршът за правосъдие в памет на италианския висш магистрат и прокурор Джовани Фалконе. Тогава събрахме над 3 500 души, сега – също.

Това казва зa Liberta.bg юристът, председател на Инициатива „Правосъдие за всеки“ адв. Велислав Величков.

Видях много енергия и много вяра, която се завърна у хората на протеста. Имаше много млади хора, много млади семейства с техните деца – хора, които безспорно бяха отчаяни и през последната година не се появяваха никъде. Твърдя, че този протест беше успешен, защото той имаше своите искания, които бяха внесени в Народното събрание за отмяна на сегашната процедура за избор на нов главен прокурор и започване на нова, като се даде възможност на граждански организации, съсловни, професионални, научните среди, омбудсмана и адвокатурата да имат свои предложения.

Второ, този протест отекна не само в нашите, но и в международните медии. И трето, много ясно се видя, че хората присъстващи там са решени да се върнат отново със своите приятели, роднини и колеги. Така че, очаквайте над 10 000 души следващия път през септември. България е бременна с бунт на съвестта и волята, казва още той.


Колкото до това, как трябва да протичат тези прояви, искам да подчертая, че „Правосъдие за всеки „ не е революционна организация, не е Якубинска организация. Ние не търсим саморазправа с хора, не търсим бесилки, както метафорично спомена един от ораторите. Ние търсим промяна чрез силен граждански натиск, ако трябва чрез гражданско неподчинение, но в предвидени от закона форми на това неподчинение.

Искаме промяна и чрез помощ, която ще потърсим от нашите европейски партньори, чрез свободната воля и желанието за свобода на всички хора. Ако това се прояви достатъчно силно, промяната е сигурна. Силната гражданска воля и ясно оформените искания – това е силата на протеста. Вижда се, че в Европа побеждават тези протести, които това правят, категоричен е Величков.

Фрог

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here