Момичето, убило изнасилвача си в Стара Загора, било в депресия

Адвокатът на 18-годишната Мария от Стара Загора, която уби 60-годишен рецидивист, докато той я изнасилвал, поиска незабавното ѝ освобождаване от ареста или незабавно внасяне на искане за задържането ѝ под стража.

На 25 юли тази година тя е била отвлечена от 60-годишния Богдан Динев в дома му, заключена и изнасилена. Според адвокат Димитров по време на изнасилването ученичката успяла да се докопа до джобно ножче, с което наръгала няколко пъти мъжа, който починал от кръвозагуба. Мария се предала сама на полицията и направила пълни самопризнания. Рецидивистът е осъждан многократно за различни деяния, в това число и за изнасилване. 

Адвокатът се позова на факта, че момичето е в тежка депресия от случилото се и има опасност да посегне на живота си, посочи самият той пред БНР. Според адвокат Валентин Димитров тя е

действала в условията на неизбежна отбрана и деянието ѝ не е обществено опасно. 

Димитров заяви, че задържането за 72 часа според НПК се прави само в случаите, когато обвинението има намерение да поиска постоянна мярка „задържане под стража”. В конкретния случай искането на адвоката се основава на Европейската конвенция за правата на човека, която предвижда процедура за незабавно разглеждане от национален съд на законосъобразността на задържането на граждани или незабавното им освобождаване.

Нейка Тенева, заместник-окръжен прокурор и говорител на институцията, съобщи, че не може да коментира действията на прокурор Петко Георгиев, защото чл. 115 от НК за предумишлено убийство

предвижда затвор над 10 години,

което дава право на обвинението да поиска най-тежката мярка. Едва след извършване на множеството експертизи, сред които и психолого-психиатрична, на 18-годишното момиче прокурорът може да потвърди или промени искането за постоянното задържане на Гиздева.

Източник: БНР     Редактор: Виолета Русенова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram