Френското правителство нареди да се унищожат видеозаписите от атаката в Ница

В своя статия, публикувана на 21-ви юли, френският вестник Le Figaro съобщава, чефренските контратерористични служби са наредили на властите в Ница да унищожат всички видеозаписи от атентатa, който разтърси града в Деня на Бастилията. 

Макар че контратерористичните служби са се позовали на член 53 и L706-24 от процедурата за съдебно преследване и член R642-1 от Наказателния кодекс, интервюираните от Le Figaroместни власти споделят, че това е първият път, в който те са били призовани да унищожат доказателства от местопрестъплението – еднo, както те изтъкват, незаконнo действие.

Френското министерство на правосъдието обясни тези действия с мотива, че не иска„неконтролираното” и „неупълномощено” разпространение на кадри от терористичния атентат.Съдебната полиция изтъкна, че разполага със 140 видеозаписа, които показват „важни детайли от разследването”. Представители на френското правителство твърдят, че не искат Ислямска държава да се сдобие със записите и да ги използва за пропаганда. Те също така настояват, че унищожаването на видеозаписите има за цел да защити семействата на жертвите от атентата. Секцията за коментари на публикуваната в Le Figaro статия е изпълнена с възмущение и отвращение от факта, че вместо да запази доказателствата за задълбочено и независимо разследване, френското правителство на практика действа по-скоро като главен заподозрян и нарежда унищожаването на съществени доказателства.

antoine-chauvel-nice-attack-france-7

Име нещо гнило във френската съдебна полиция. Тя се държа подозрително и около атентата в „Шарли Ебдо” на 7-ми януари 2015 г., както и след „самоубийството” на комисар Елрик Фреду. Фреду бе намерен мъртъв скоро след пристигането на съдебната полиция в офиса му в полицейското управление в Лимож, непосредствено след касапницата в „Шарли Ебдо”. Семейството му не получи достъп до мъртвото му тяло 24 часа след неговата смърт; те подозират, че нещо не е както трябва. Според съдебната полииця Фреду се е застрелял в главата, въпреки че неговата майка заяви, че не е видяла нещо подобно. Беше обявено, че полицейският комисар е страдал от депресия – твърдение, което неговият семеен доктор отрече.

helric-fredou

Комисар Елрик Фреду

 

Малко след смъртта му бе публикуван материал за връзката между Жанет Буграб, бивша прессекретарка на Никола Саркози, и Стефан Шарбоние, един от убитите при атентата карикатуристи. Връзката между Буграб, която е близка с всички лидери на френското ционистко движение, и Шарбоние беше един от най-противоречивите аспекти на цялата история около касапницата. Фреду също така разследваше миналото на обвинените за атентата братя Куачи, които също са живели в Лимож.

Статия във френския вестник L’Est republicain се опита да убеди обществеността в искреността на френското правителство чрез заглавието „Не, видеозаписите от атентата не са изтрити”. Материалът твърди, че Министерството на правосъдието не е разпоредило унищожаването на доказателства, а само изтриването на кадри от камерите в Ница. Уверението може и да е достатъчно да умиротвори тези, които не обичат да поставят под въпрос историите за войната срещу тероризма. Съдейки по скорошното освиркване на френския министър-председател Манюел Валс в Ница обаче, френският народ вече се пробужда.

epa05430241 French Prrime Ministre Manuel Valls (C), Christian Estrosi (C-R), President of the region Provence-Alpes-Cote d'Azur and former mayor of Nice, and French Minister of Health Marisol Touraine (L) take part in a minute of silence held for the victims of the 14 July Nice attack, in Nice, France, 18 July 2016. According to reports, at least 84 people died and many were wounded after a truck drove into the crowd on the famous Promenade des Anglais during celebrations of Bastille Day in Nice, late 14 July. EPA/OLIVIER ANRIGO

На 18 юли, в началото и в края на кратката възпоменателна церемония, посветена на жертвите от атентата в Ница, премиерът Манюел Валс и съпътстващите го политици бяха мощно освиркани. Чуха се виковете „Срам!“ и „Оставка!“

 

Сега съдебната полиция и контратерористичните власти се опитват да унищожат доказателствата от атентата. В повечето случаи на престъпления тези, които унищожават или се опитват да унищожат доказателства, обикновено се опитват да прикрият нещо. Вече съм изтъквал някои несъответствия в официалната версия за това, което се случи в Ница. Не твърдя, че не се е случило нищо или че никой не е бил убит, а че представените до момента видеозаписи не съвпадат с историята. Може би ще се появят нови доказателства и кадри, които ще потвърдят версията на правителството. Да се надяваме! Ако излседователи и журналисти с доказан професионализъм и отдаденост към мира и истината получат достъп до тези кадри, Ислямска държава по-скоро ще бъде отслабена, а не подсилена.

Въпреки това би било наивно да вярваме, че френското правителство възнамерява да отслаби Ислямска държава, предвид неоспоримия факт, че то подкрепя убийци на деца в Сирия. Макар че тази информация ще наруши зоната на комфорта и синдрома на системните оправдания за някои хора, мнозина други ще се завърнат към своя летаргичен сън. Заспиването е по-лесният вариант в краткосрочен план, но с времето хората ще осъзнаят, че удобното ложе изпод тях е издърпано – и когато те се събудят в ужасно неудобство, вече ще бъде твърде късно. Време е да се събудим!

Nice-Terror-attacks

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: gearoidocolmain.org

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram