Новите световни рекорди на Ради Милев

70-годишният дипломиран инженер от Казанлък отново пише история в българската атлетика.

Състезателят ултрамаратонец е с най-доброто постижение на 48 часа в групата на мъжете от 70 до 74 год. от Кладно, Чехия, където участва в поредно спортно предизвикателство.

„Благодаря на Николай Георгиев – колега, приятел и помощник!“, написа в социалните мрежи Ради, откъдето благодари и на фирмите спонсори, за участието му в бягането.
 

Преди дни Ради Милев разказа за своите планове да постави нови световни рекорди на 24 часа, 48 часа и на 6 дни, в най-дългите бягания, по време за които се регистрират световни рекорди на Международната асоциация по ултрамаратон. Към настоящия момент няма държава в света, чиито бегачи да притежават такива рекорди. Единственото изключение е легендарният Янис Курос, считан за най-великия ултрамаратонец на всички времена.
Рекордите на Янис са във възрастовата група М45 (от 45 до 49 год.) и са поставени в период от 3 години и 8 месеца (от 3.03.2002 до 26.11.2005). Рекордите на 24 ч. и на 48 ч. той записва като представител на родината си – Гърция, а рекорда на 6 дневно бягане – като представител на Австралия.

„Ако успея, България ще бъде единствената страна в света с рекорди на 24 ч., 48 ч. и на 6 дневно бягане в една възрастова група, а аз – единственият бегач, представител на страна с такива рекорди. Считам, че мога да успея. Нещо повече – планирам да направя това в рамките на една година!“, закани се Ради Милев.

За 48 часа българин в Кладно той измина разстояние от 301,504 км. Резултатът вече е публикуван в световната статистика. За първи път човек над 70 год. преминава границата от 300 км. за 48 часово бягане.  „Възрастта, класирането, изминатите километри и това, че бях съхранен, свеж и бягах с лекота с националното знаме в края на тези 48 часа бяха основната причина да получа много поздрави, комплименти, аплодисменти“, разказа след прибирането у дома маратонецът.

„Това 48 часово бягане съм завършил без нито минута сън. Само с една “почивка“ от 16 минути, за да си поговорим повече с Иван Минчев. Не бяхме се виждали 25 години – от 1993 г. когато бягахме от Кишинев до Шипка. И през двата дни той идва и си говорихме, но само по минутка – две на всяка обиколка, часове наред. Иване, приятелю, благодаря ти, че дойде. Толкова си всеотдаен и позитивен!!! Времето и разстоянията не могат да разделят истинските приятели. А истинските приятели са повече от богатство! Не почивах, защото нямах нужда от почивки – бях достатъчно съхранен. За мен много по-важно е здравето и удовлетворението от участието. Постижението трябва да бъде на приемлива цена“, завършва разказа си Ради и допълва: „Аз бягам, ще бягам и ще постигам резултати, които да доказват, че
БЯГАНЕТО Е ЗДРАВЕ!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram