Добитък вместо малчугани в детска площадка в Овощник

От крави, ежедневно пасящи в детска площадка на центъра на казанлъшкото село Овощник, се жалват родители от селото. Добитъкът необезпокоявано се разполагал привечер сред детските съоръжения, понякога животните били по седем-осем, разказаха за Пресс ТВ недоволните хора. Гневните овощненци се страхуват, че децата им могат да бъдат нападнати и не ги пускат в градинката. „Вместо малчугани край люлките се разхождат крави“, възмущават се те.

Другите опасения на хората са, че е възможно стадото да донесе зараза на площадката.

Неколкократно са се жалвали в кметството и община Казанлък, но няма резултат. Собственичката на кравите реагирала всеки път на забележките на съселяните си остро, като заплашвала, че ще се жалва от „нехуманно отношение“ към стадото й. Оборът, където кравите живеят се намира на центъра на Овощник, уточняват оплакващите се.

„Никой не е в състояние да изгони кравите от детската площадка“, ядосват се обезверените хора.

След тяхна жалба до обществения посредник на Казанлък Гинка Щерева, омбудсманът направила проверка. От заключенията става ясно, че оборът не е изграден според нормативните документи за хуманно отношение към селскостопанските животни. Нямало и вход към яхъра с място за измиване на кравите, животните нямали и собствени „боксове“ и куп други липси установила Щерева. В следствие на проверката й било издадено и връчено предписание  на собственика на кравите още на 15 май т.г.

Кога ще бъде приложено това предписание и кой е в състояние от управата да махне кравите от детската площадка, питат днес овощненци. За тяхната неволя няма чуваемост от еколози, ветеринари и общинари. Добитъкът продължава да се разполага удобно там и до сега.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram