Областният управител се срещна с Виолета Джонджорова-Йоаниди, ръководител на НБУ „Азбука” в гръцкия град Ксанти

Областният управител Гергана Микова се срещна днес с Виолета Джонджорова-Йоаниди, ръководител на Неделното българско училище „Азбука” в гръцкия град Ксанти.

Училището е част от културо-просветната организация на българите от Източна Македония и Тракия с председател Илиана Власакиду.

Г-жа Йоаниди е старозагорка. Омъжена за грък и от дълги години живее в южната ни съседка.
С много ентусиазъм и въпреки трудностите, съпътстващи реализирането на идеята, преди три години тя успява да се пребори за българско училище в Ксанти. През първата година то се финансира от дарения, а след това българската държава започва да помага за неговата издръжка. В момента в неделното школо се обучават 24 деца на български семейства, живеещи постоянно в района на Северна Гърция. Броят на желаещите да се запишат в „Азбука” продължава да расте и се очаква наесен децата да са още повече.
В Гърция и на остров Кипър има общо около 18 български неделни училища.
На срещата в Областна администрация г-жа Микова изказа специална благодарност към Виолета Йоаниди за нейната работа. „С възрожденски плам и огромна любов Вие сте се посветили на задачата да давате на младото поколение знания и памет за род и родина. Благодарение на Вас и Вашия неуморен труд малките българчета в южната ни съседка остават дълбоко привързани към своите корени.
Вашата благородна дейност заслужава респект. Благодаря Ви за всичко, което правите. Бъдете здрава и продължавайте с вдъхновение да изпълнявате своята мисия”, каза областният управител.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram