Върховният съд окончателно спря строежа на небостъргач, одобрен от Столичната община

0
92

Решението на Столичния общински съвет от 6 юли 2017 г., което одобрява строителството на 77-метрова сграда на бул. „България“, бе окончателно отменено от Върховния административен съд на 25 юни. Теренът е на ъгъла с ул. „Борово“ и там е зона с разрешена височина до 20 м кота корниз.

Общинарите са гласували план за терена, който е в разрез с Общия устройствен план на София. При гласуването на сесията на съвета против са били само съветниците Иво Божков и Марта Георгиева от ДСБ, и Войслав Тодоров от „Нормална държава“. Петима от БСП са гласували „въздържал се“.

Това решение на общинарите е оборено първо в Административния съд – София, по жалба на група граждани. Инвеститорът на сградата „България билдинг“ ЕООД и общинският съвет обжалват съдебното решение във Върховния съд. На 25 юни върховните съдии оставят в сила решението на по-долната инстанция. В него се изреждат погазените закони и наредби от общината, за да се даде зелена улица на строителството на небостъргача.

Нарушенията

Нарушенията, установени от Административния съд-София град, се потвърждават и от Върховния административен съд. Те са:

– неправилно проведена процедура по Закона за устройство на територията (ЗУТ) без съобщаване на всички заинтересовани лица; не е проведено обществено обсъждане на проекта; липса на задължителни план-схеми по ЗУТ.

– с одобрения план се изменя действащият подробен устройствен план за преструктуриране на жк „Борово“, като той е и в разрез с Общия устройствен план на София за тази зона. Така са завишени параметрите на интензивност на застрояването, намалени са процентите за озеленяване, няма горен праг на кота корниз и т.н.

Парцелът на „България билдинг“ се намира на ъгъла между бул. „България“ и ул. „Борово“ в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра. В началото на 2017 г. собственикът внася до „Направление архитектура и градоустройство“ искане за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три, съобщи тогава „Капитал“.

С разделянето инвеститорите искат да се възползват от чл. 27, ал. 3 от Закона за устройство на територията. Според него сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако са на ъгъла на две улици в градски центрове от първо до трето ниво. Според „България билдинг“ техният парцел е именно такъв. На базата на този член беше одобрен и „Парадайс тауър“ на бул. „Черни връх“, както и още няколко други високи сгради в централната градска част. За промяната му отдавна настоява главният архитект на София Здравко Здравков.

Според проекта за изменение във всяка от трите части ще могат да бъдат изградени офиси и сгради за обществено обслужване. Само за един от трите бъдещи парцела е посочено конкретно искане – апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа, или 76.95 м.

Собственикът

Собственик на „България билдинг“ е Георги Василев, който е един от тримата акционери в строителната „Джи Пи груп“. Двете дружества са регистрирани на един и същ адрес на бул. „Черни връх“. С „Джи Пи груп“ е свързван генералният директор на „Лукойл България“ Валентин Златев, но той отрича тези твърдения.

Преди „България билдинг“ да купи парцела през 2016 г., той е бил собственост на две дружества – „Итърнити“ и „Евро травелс“, като и двете са еднолична собственост на Георги Василев, а управител на втората е Владимир Лозанов, който също е съдружник в „Джи Пи груп“./dnevnik.bg

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here