Обичаите за Еньовден наричат за здраве и плодородие

В Етнографски комплекс „Кулата“ в Казанлък беше отбелязан българския народен празник, който се чества на 24 юни всяка година– Еньовден. На същата дата Православната църква почита рождението на св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

Обичаите за Празника на билките бяха пресъздадени от Клуба за здраве „Белите рози“ и техните гости от сливенското градче Шивачево – Клуб „Народни будители“.

Българският народ вярва, че на Еньовден различните треви и билки са особено лечебни по изгрев слънце. Еньовденските билки се използват за лекуване на хората и според народните вярвания с тях се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове.Набраните за зимата билки трябва да са “77 и половина” – за всички болести и за “болестта без име”. Една от най-лековитите билки е еньовчето, жените правят от него еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

С тревите и цветята, набрани на празника, изпълнителките на народния обичай увиват голям еньовски венец, през който преминават всички присъстващи за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.

Обичаят „Еньова буля“ показаха още на Еньовден участниците в празника пред Етнографския комплекс „Кулата“. Ритуалът някога е давал начало на жътвата, но и символизира венчавката на човек с природата, затова и детето е забулено.

Песните, които бяха изпълнени са за любов и плодородие, но с почит към природата, лековитостта ù и вечния кръговрат в света.

Празникът Еньовден съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек – с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците.Днес имен ден празнуват всички с имената Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко и Янчо.

Вижте атмосферата от празника на билките в Казанлък в новините на ПРЕСС ТВ на 24 юни!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram