Ще проверяват на място има ли оптична мрежа в Шипка

Прокуратурата и Икономическа полиция искат от Община Казанлък да извърши проверка на наличните документи и кабелно трасе под и над земята в градчето 

Има ли оптична кабелна мрежа в Шипка ще проверява специална комисия на Община Казанлък, това бе потвърдено оттам. В състава й ще бъдат привлечени външни експерти, сред тях и представители на „Виваком“ и „Булсатком“, научи екипът на Медийна група „Вис виталис“ от абсолютно сигурен източник от общинска администрация.

Назначената комисия ще извърши проверката другата седмица на място в подбалканския град, за да потвърди или разсее съмненията за наличността на оптиката.

Проверката бе поискана от Икономическа полиция в Казанлък, а възлагането й бе постановено от казанлъшкия прокурор Дойчо Цанев по преписка, образувана по сигнал на МГ „Вис виталис“, че в Шипка съществува от години оптична кабелна мрежа, по която и сега се приема телевизионен и интернет сигнал, но  собствеността на тази мрежа е неизяснена и се готви евентуално „узаконяването“ й в полза на „Булсатком“ със съдействието на Община Казанлък и Общинския съвет. Съществуват и подозрения, че именно Общината е собственик на поне част от мрежата, но сега е готова да я „прехвърли“ чрез административни хватки на кабелния оператор „Булсатком“.

Общината трябва да е притежател на трасе с оптичен кабел, тъй като през 2010 г. общинските съветниците гласуват решение такава мрежа за безвъзмездно ползване от Община Казанлък да прокара „Би Би Си кейбъл“ ООД, чийто управител тогава е сегашният депутат Борис Кърчев, като задължава дружеството за това с Решението е № 410 / 23.03.2010 г.

Вероятността решението да е изпълнено е твърде голяма, тъй като от Общината са издадени две строителни разрешения за трасето, а после и удостоверение за експлоатация. За наличието на тези документи потвърди проверка на РО ДНСК. Вероятно е те да са издадени на „Би Би Си кейбъл“ ООД, но от строителния контрол не уточниха за МГ „Вис виталис“ кой точно е титуляра.

Повод за опасенията, че от Община Казанлък най-отговорните фактори ще се опитат да „предадат“ мрежата на „Булсатком“ ЕАД на ръба на закона и с документални манипулации, стана заявената именно от „Булсатком“ инвестиционна инициатива, депозирана в Община Казанлък, с която операторът иска да прокарва уж напълно нова оптична мрежа, при все че дружеството близо две години подава сигнал по налична мрежа и събира за това такси от абонатите, има офис и касиерка, издава касови бонове.

Общинският съвет гласува на 27 април  т.г. на свое заседание одобряването на тази инвестиционна инициатива, макар придружаващите я документи да са с изтекъл отдавна срок и липсващи задължителни реквизити по тях.

Районната прокуратура в Казанлък възложи на 4 май т.г. проверка на Районното управление „Полиция“ по дело №17/27.04.2017г., заведено след сигнала на Медийна група „Вис виталис“ за съмнения в законността на оптичната мрежа в град Шипка и опасения за отношение на безстопанственост от страна на Община Казанлък.

 

Прокурор Цанев е постановил проверката на Икономическа полиция на основание чл. 199 от Наказателния кодекс: „За грабеж на вещи в големи размери; извършен от две или повече лица, сговорили се предварително да вършат кражби или грабежи; /…/ извършен от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група,…“.

Срокът от един месец, даден от прокурора, изтече на 10 юни. Според източници от Община Казанлък искането за проверка по документи и на терен от Икономическа полиция е постъпил в администрацията на 29 май и ще приключи 30 дни по-късно.

Постановлението за възлагане на проверка №1884/2017 е издадено от Районната прокуратура в Казанлък на 4 май 2017 г., а на 10 май е изпратено в Икономическа полиция. Даден е срок от 30 дни. Едва на 29 май е изискана от полицаите проверката от Община Казанлък.

Очевидно срокът се удължава, но не е ясно по какви причини е закъснението от 4 до 29 май.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram