След Япония и Казанлък отличава Христо Стоянов

 След като на два пъти японското правителство отличи  казанлъшкия хореограф Христо Стоянов, който е в очакване и на отличие от японския император, Казанлък удостоява човекът известен и като „посланикът на културата на България в Япония“ със званието  „Почетен гражданин на град Казанлък“. Най-високото отличие в града на розите ще бъде връчено на Стоянов по време на тържественото заседание на общинския съвет на 1-ви юни.

Кой е Христо Стоянов:

През целия си творчески път, в продължение на 42 години, Христо Стоянов работи за съхраняването на българските традиции и фолклор, превръщайки ги в своеобразен посланик на Казанлък и на България по света.

Под негово ръководство ансамбъл „Арсенал“ се превръща във визитна картичка на Казанлък в Япония, основен мост за създаване на приятелски връзки с три побратимени японски града – Фукуяма, Мунаката и Хирошима.

Ансамбълът е изнесъл над 2500 концерта в страни от цяла Европа, в Русия, САЩ, Индия, Япония, Корея, Шри Ланка, Египет и други страни, печелейки по този начин милиони приятели на Казанлък и на България.

Под ръководството на Христо Стоянов ансамбъл „Арсенал“ получава високото държавно признание „Представителен ансамбъл на България“ и става носител на едно от най-високите отличия в страната – орден „Кирил и Методий“.

 

Христо Стоянов е в основата на създадения през 2001 г. български фестивал във Фукуяма, Япония, благодарение на който, през българските народни танци, всяка година стотици японски граждани стават приятели на България и на Казанлък.

Гостуване преди 20 години, през 1998 г., в гр. Фукуяма на ръководения от Христо Стоянов ансамбъл „Арсенал“ поставя началото на приятелските отношения между този японския град и Казанлък.

Припознаването отстрана на японския народ на България чрез танците на ансамбъл „Арсенал“, чийто основен двигател е Христо Стоянов, го превръща и в инициатор за основаването  през 2003 г. на Асоциацията за приятелство Казанлък-Япония, на която той до настоящия момент е организационен директор.

Като директор на ДК „Арсенал“ и на Асоциацията той оказва пълно съдействие през годините за реализирането на Дните на японската култура у нас.

Благодарение на личните контакти и връзки на Христо Стоянов с високопоставени представители на японската страна, вече няколко години Казанлък е част от Дните на Япония в България, в които пред местната публика своето майсторство и изкуство демонстрират японски театрали, танцьори, музиканти. Благодарение на тази емоционална връзка, през тази години градът ни също ще е част от Дните на Япония у нас – като прелюдия към честванията догодина на 110-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Япония.

Христо Стоянов е един от радетелите в Казанлък да бъде изградена единствената в света скулптура, изобразяваща японска жена, като символ на приятелските отношения на Казанлък с японските градове.

 

С таланта си на хореограф Христо Стоянов многократно е основен двигател на спектаклите за избор на Царица Роза. Ръководеният от него ансамбъл „Арсенал“ десетки години е акцент в ритуала Розобер по време на Празника на розата в града и посещенията на Дипломатическия корпус у нас.

Христо Стоянов е основател и години наред – организатор на Международния фолклорен фестивал „Българска роза“ с участието на самодейни състави и представителни ансамбли, членове на CIOFF. Благодарение на създадените от него творчески и приятелски контакти  с фолклорни формации, фестивалът прераства в Международен фестивал на побратимените на Казанлък градове.

Казанлъчанин, културният посланик в Япония

С дейността си по популяризирането на българския фолклор, на културата и традициите на Розовата долина Христо Стоянов отдавна се е превърнал в посланик на добра воля на България за много страни, с особена емоция и симпатия – към Япония. Заради всеотдайността си и приноса си през 2006 г. той става Почетен гражданин на гр. Фукуяма, а две години по-късно е избран за Посланик на добра воля на град Мунаката в Япония.

В знак на дълбока признателност и забележителни заслуги за насърчаване на разбирателството между България и Япония и приноса му за развитието на приятелските отношения между двете страни през 2013 г. Христо Стоянов е удостоен и с Почетна грамота на министъра на външните работи на Япония.

Казанлъчанин отличен от японското правителство

Заради цялостния си принос в популяризирането на българското фолклорно изкуство през март тази година Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства CIOFF – България отличи Христо Стоянова с приза „Златна кобилица“.

 

Заради значимия принос, който директорът на ДК „Арсенал“ Христо Стоянов има със своята работа и с дейността на ансамбъл за активизиране на двустранния обмен с Япония и за задълбочаване на взаимното опознаване на двата народа, през февруари 2018 г. с Решение на Правителството на Япония и на императора на Япония Акихито, Христо Стоянов бе удостоен с високо държавно отличие на Японската страна – Орден на Изгряващото слънце Сребърни лъчи.

С удостояването му той стана деветият българин и единствен казанлъчанин – носител на този орден. Общо 149 са чужденците от целия свят, носители на Ордена на Изгряващото слънце Сребърни лъчи. Имаме честта един от тях да е нашият съгражданин Христо Стоянов. Факт, сам по себе си заслужаващ поклон и признание.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram