Прокуратурата подхвана оптичната мрежа в Шипка

Районната прокуратура в Казанлък е възложила на 5 май т.г. проверка на Районното управление „Полиция“ по дело №17/27.04.2017г., заведено след сигнала на Медийна група „Вис виталис“ за съмнения в законността на оптичната мрежа в град Шипка.

Кабелната мрежа, по която „Булсатком“ излъчва в Шипка сега, е твърде вероятно да е с неизяснена собственост. Напълно възможно е и тази мрежа да е незаконна според Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и Закона за далекосъобщенията /ЗД/, за което публикувахме на 26 април т.г. материал на сайта www.presstv.bg със заглавие „Има опична мрежа в Шипка“, а ден по-късно, на 27 април 2017г., подадохме сигнал и до местната прокуратура.

Сигнал бе подаден и до РО ДНСК в Стара Загора, откъдето евентуално съмненията могат да бъдат разсеяни с проверка на експертите на строителния контрол. Ревизията може да установи кой, кога и как е прокарвал оптичната мрежа в Шипка и с какви документи тя е въведена в експлоатация.

Причината за подозренията за незаконност на мрежата са няколко и те са посочени в материала „Има опична мрежа в Шипка“. Повод стана заявената от „Булсатком“ инвестиционна инициатива, депозирана в Община Казанлък, с която операторът иска да прокарва …напълно нова оптична мрежа.

Макар да е всеизвестно, че в градчето отдавна има такава мрежа, а и от нашия репортаж това става ясно, както и че сега „Булсатком“ излъчва по съществуваща отпреди оптична мрежа.

Дали има документи за собственост на мрежата в Община Казанлък, също попитахме с нарочно писмо с вх.№ 1680598-2/26.04.2017г. Очакваме отговорите.

Съществуват сериозни опасения, че „Булсатком“ прави опит чрез Община Казанлък и Общинския съвет да узакони оптиката под земята на улиците в Шипка. И че местната власт влиза в нерегламентирани отношения с фирмата, за да ощети данъкоплатците, като официализира схема против интересите на общината.

Медийната група разполага с нова информация и ще следи как контролните органи ще защитят обществения и държавен интерес или ще бъде направен опит да се прикрият определени факти. Ще следим!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram