Нова царица, нов фешън?

С нови одежди трябва да се явят тази година на празника Царица Роза и подгласничките й.

Твърде е възможно най-представителната абитуриентска троица да се покаже в одеянията, за които намекнаха от Община Казанлък, като бъдат сменени досегашните рокли.

Няма повече повдигане на завесата какви ще са, но се знае, че ще са тъканна метафора на разцъфнала роза.

По въпроса за аутфита на царицата и достойната й свита, може да се разкаже, като се обърнем назад във времето и установим, че костюмите са били терзание на не една и две местни управи.

От 1970 г., когато за първи път царицата се избира на конкурс сред казанлъшките абитуриентки, чак до 1986 г., най-красивата носи своята собствена бална рокля. Или наета от Старозагорската опера или от гардеробната на читалище „Искра“. Короната всяка година е различна. Изработвана е от картон в читалище „Искра“.

Преди 30 години именно местните културтрегери решават, че царкинята трябва да има и дрехи, допълващи специалния й статус в монархията на маслодайната роза. Изработват ги. Пръв техен царски манекен е Наталия Неделчева, най-красивата сред женския състав на зрелостниците. Абитуриентаката от ЕСПУ „Никола Вапцаров“, коронясана за Царица Роза 86, облича робите-бяла отдолу и червена отгоре, допълнени от наметка в бордо, с шевици. Вече царицата има дрескод. Той трябвало да е в стилистиката на тракийската аристократична традиция в облеклото.

rokli

 

 

 

 

 

 

 

Сребърна диадема обрамчва красивото й чело. Аксесоарът остава част от костюма  до 1992 г. Тогава царската глава започва да носи сребърна корона, а първата е тази на Надежда Чакърова, изработена е от местния ювелир Любо Дудев. Най-важният от атрибутите на властта е факт и днес, макар да е ремонтиран и малко попременен, но визията му е почти същата като оригинала.

корона

 

 

 

 

 

 

Тракийският фешън обвива Царица Роза до 2004 г., когато тогавашната Бояна Чакалова е нагиздена в чисто нова концептуално рокля. Създава я тогавашният сценограф на театър „Любомир Кабакчиев“ Кънчо Касабов. Идейно в този тоалет се вплитат цветовете пепел от рози и кафевият,   посланието е за роза и корените й, без бягството от тракийсккия полъх да е спринтово. Такава визия предопределят на избраната до 2010 г. включително, година по-късно Симона Петкова, царицата на 2011 г. облича роклята, ушита по идея и саморъчно от учениците на казанлъшката Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм.

Пет години по-късно смяната на костюма на царкинята е замислена. Дали ще видим най-представителната в наистина одеяние, което да има повече царственост, отколкото критици, по-малко търсения на историческа символика и повече стил.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram