Публични похвали и упреци след стартовия Празник на розата в Казанлък

Точно преди половин век в Казанлък и точно на 4 и 5 юни бил организиран първият съвременен Празник на розата. Порицали рекламата, поласкали школата.

Макар още през 1903 г. да са регистрирани опити да бъде масово и тържествено чествана маслодайната роза, то местната власт, самодейци  и розопроизводители официално организирали празника през 1966 г.

Приликите отпреди 50 години са малко, една от тях е дъждовното време, което се случило, но не успяло да попречи на хилядния народ да се стече на площад „Девети септември“ и стадион „Цвятко Радойнов“, разказва статия във вестник „Искра“.

Духовата музика възвестила началото на Парада на розите и цветята.

„Накичени с венци от рози, с плакати, с огромен мускал, букети цветя и зелени клонки първи преминават възпитаниците на училище „Бончо Шанов“. А след тях се разстила една пъстрота от костюми, лозунги, макети. Една меняваща се картина, която привлича и радва погледа. Основните училища са обявили съревнование кой по-добре, по оригинално ще се представи на парада. Наблюдавахме с интерес и бай Ганю с мускалите и разобер, и масови упражнения…Вечерта стотици казанлъчани присъствуваха на уредения в чест на празника концерт на естрадния  оркестър на Българското радио и телевизия в салона на читалище „Искра“.

Ритуалът „Розобер“ се състоял на Опитното поле, с песни и хоро, после всички преминали покрай редиците от разноцветни и декоративни рози. Предвидено било и разглеждане на дестилационната инсталация. Уредена била и изложба от примитивни сечива за отглеждане на розовите наслаждения.

На стадион „Цвятко Радойнов“ бил проведен тържествен митинг, слово произнесъл директора на Опитната станция по розите и етерично-маслените култури Васил Стайков. Гимнастически упражнения представили девойките от Втора политехническа гимназия /днес ХГ „Св.Кирил и Методий“/.

Неделният 5 юни бил отреден за спортни прояви-колоездене, футбол, волейбол.

Фиестата завършила с голям младежки бал на розите в салона на ДНА /сега Военен клуб/.

„Празникът отмина. Едни дадоха повече, вложиха и умение, и сърце, за да бъде той хубав, а други показаха немарливост. С най-активното си участие, с амбиция в работата се проявиха Райна Тенева /учителка по физкултура, вече покойница/ и целият учиителски колектив на Втора гимназия. Масово участие в в парада на розите взеха и внесоха голям принос за по-голяма красота на празника училищата „П.Хилендарски“, „Г.Кирков“, „Хр.Смирненски“, „Хр.Ботев“, „Т.Юлиев“, „Б.шанов“, Втора гимназия и текстилното училище.“

Похвала получили за уредената изложба „Цветя и рози“ музей „Искра“, СП „Комунални услуги“, Опитната станция и ПП „Българска роза“. „Хубав принос“ имали художниците Васил Димитров, Лалка Спасова и Донка Станчева.

Немърливост проявиха и не изпълниха поставените им задачи: битовият хор и оркестърът на ОПП „Фридрих Енгелс“ и танцовият състав на техникума „Цвятко Радойнов“, които не се явиха и не участвуваха в програмата. Кинофотоклубът не засне планираният филм за празника. Недобра е дейността на комисията по агитацията.“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram