Туристите от Казанлък празнуват 116 години на дружеството

Туристическо дружество „Орлово гнездо“ Казанлък организира за своите членове и приятели поход за отбелязване на своята 116-та годишнина. Походът ще се проведе на 12 май, като маршрутът на планинарите включва и пешеходен преход от град Шипка до хижа Бузлуджа, където ще състои тържеството за годишнината. След приключването му следва преход до град Крън.

270 са членовете на Туристическото дружество на казанлъчани, сред тях и много млади хора – ученици и студенти.

Началото.

На 27 август 1895 година писателят Алеко Константинов отправя покана към любителите на българската природа да се изкачат на витошкия първенец Черни връх, където точно в 12 часа ще се открие заседание за съставяне на клуб на българските туристи. На това заседание присъстват и двама казанлъчани – Стефан Радучев и Константин Тенев.

По това време в Казанлък вече имало редовни туристи. Швейцарецът Жак Фардел – учител по гимнастика в Педагогическото училище – отначало сам, после с дъщеря си Лили, а по-късно и с ученически групи, всяка неделя правел излети из Стара планана и Средна гора. Примерът се оказал заразителен.

На 22 юни 1901 година основателят на казанлъшката художествена галерия Иван Енчев – Видьо записва в личния си дневник, че пред ръководството на Ученолюбива дружина “Искра” дал “идея за туристическо дружество”.

Началото на организирано туристическо движение в Казанлък е поставено на 12 май 1902 година, когато се учредява  Туристически клон “Бузлуджа”към Българското туристическо дружество София с 23 члена, просъществувал до края на 1906 година.

През 1912 година туристическата организация в Казанлък е възстановена като самостоятелно дружество, което по предложение на Стефан Енински приема името на легендарните скали под връх “Шипка”, свързани с героизма на българските опълченци през Освободителната война – “Орлово гнездо”.

В периода 1922 – 1928 година дружеството провело много излети и походи, залесило местност около с. Копринка, поело инициативата за залесяване на местността ”Тюлбето”. През 1927 г. Общинският съвет в Казанлък предоставил “Тюлбето” за стопанисване от организираните туристи с цел “разхубавяване, залесяване и построяване на туристически дом”. 

1929 година в Държавната военна фабрика се създава и първата туристическа секция при дружеството, която в следващите десетилетия неизменно играе водеща роля в цялостния туристически живот на Казанлък.

На 26 май 1931 година с протокол № 14 се взема решение за построяване на хижа “Бузлуджа”, като се основава и фонд за набиране на средства. Построена с дарения и безвъзмезден труд от почти цялото казанлъшко гражданство, хижата е открита и осветена при много голяма тържественост на 2 август 1936 г. – деня, в който се отбелязва паметта на загиналите там Хаджидимитрови четници.

Покрай раздвижването и усилията, свързани със строежа на хижа ”Бузлуджа”, Туристическо дружество “Орлово гнездо” се развива и укрепва.  Освен редовните излети до околностите на Казанлък, организирани групи пътуват все по-често към планините на цяла България. В 1932 година се учредява ски-секция. Следва уреждане на ски-излети, състезания, обучение на начинаещи скиори.

През периода 1931 – 1934 година казанлъшките туристи извършват цялостно залесяване на “Тюлбето”.

След 9 септември 1944 година настоятелството на ТД”Орлово гнездо” се преустройва. Следва период на няколко реорганизации, наложени “отгоре”.

На 14 юни 1945 година става обединение между ТД”Орлово гнездо” и Юношесткия туристически клон “Розова долина” – ЮТС, основан в Казанлък през 1911 година.

През 1953 година се провежда Първият републикански поход от връх Ком до нос Емине, в който участва и Г. Гавазов от ТД ”Орлово гнездо” – Казанлък.

През периода от 1957 г. до 1965 г. се провеждат редица походи, а в предприятията,  учрежденията и в учебните заведения кипи трескава организаторска работа за изграждане на туристически секции и оглавяването им от изпитани и всеотдайни кадри.  В почивните дни се организират излети, походи и надпревари сред природата. Все повече туристи отправят поглед към високите планини – Рила, Пирин, Родопите. Започва изграждането на клубове и секции по интереси – като такива по колотуризъм, воден туризъм, скитуризъм, алпинизъм, ориентиране, пещерно дело.

През месец май 1977 година , в чест на 75 години от основаването си, за активна и дългогодишна народополезна дейност, дружеството е наградено с орден”Кирил и Методий” – ІІ степен.

През 80-те години се появяват нови туристически секции по месторабота, в учебните заведения и по местоживеене. Учредени са Клуб на ветераните-туристи, Клубът на жените-туристки”Орлица”, Клубът за семеен туризъм “Върхът”, клубовете на водача, Клубът за защита на природата и др.

ТД”Орлово гнездо” развива всички видове дейности и спортове, практикувани в системата на БТС. С ускорен старт в системното практикуване на туризма навлизат децата от детските заведения, като показателен е примерът с ЦДГ”Славейче”.

Амбициозно работят за повишаване общофизическата си и специална подготовка, както и за повишаване на спортното майсторство, членовете на алпийския клуб, ориентировачите и пещерняците. Осъществени са алпийски експедиции във Високите Татри, в Австрия и Франция.

През 1981 година туристическите хижи на връх Бузлуджа са основно реконструирани и отварят широко врати, за да приютят туристи, туристически групи от страната и чужбина.

През 1985 година в района на връх Бузлуджа започна изграждането на ски-база, която през годините се превърна в любимо място за отдих, спорт и туризъм.

В началото на 90-те години ТД”Орлово гнездо” остана основната организационна единица, която осъществява туризма и туристическите спортове сред населението на община Казанлък.

След 1989 година в България се развиват необратими процеси, предизвикани от смяната на съществуващата политическа и икономическа системи. Липсата на елементарен финансов ресурс за издръжка на дружествената и клубната дейност принуждава УС на дружеството да остави в календарните планове традиционни общински и клубни прояви, които да поддържат огъня сред туристическия актив и да напомнят на жителите на Общината, че въпреки големите трудности и недоимък, туристическото движение устоява на превратностите на времето.

Към дружеството днес функционират 8 клуба – за пешеходен туризъм, Клуб на ученика, на ветераните-туристи, на жените-туристки, Клуб по туризъм „Бузово кале“, клуб по ориентиране, спелеология, АК „Триглав“, както и Вокална група.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram