Готвят за разпродажба Института по розата?

 

Изненадващи и скандални промени в проектозакона за Селскостопанска академия смутиха работещи в Института по розата в Казанлък. Ако бъдат приети, земите и активите на Института ще бъдат разпродадени на частни фирми. 

Според експертите от НИРЕЛК, както и според учени от Академията, поправките са направени зад гърба на общността, защото не са обсъждани. Въпросните поправки „цъфнали“ в публикувания проект за нов закон на сайта на Министерство на земеделието.

Изумлението е огромно, тъй като се предлага земята, ползвана от институтите, опитните станции и експерименталните бази да се преобразува от публична в частна държавна собственост, което означава, че може да бъде продавана. Сделките ще може да извършва министърът, а не правителството.

 

 „(4) Земеделските земи от държавния поземлен фонд, предоставени за ползване

на структурите на Селскостопанска академия за осъществяване на основната им

дейност, са частна държавна собственост. Предоставянето се извършва със заповед на

министъра на земеделието и храните, като при отпадане на нуждите или установени

нарушения при ползването на земите, заповедта се изменя или отменя от органа по

предоставяне. Ползвателите на предоставените земи нямат право да ги преотдават на

трети лица”.

Новост още е възможността за сключване на публично-частни партньорства, каквато досега нямаше. Срокът, указан в проекта за това, е 10 години. Това предложение също е включено по криминален начин, на тъмно и без да е коментирано със специалисти от Академията и нейните звена, уточняват наши източници от казанлъшкия Институт по розата.

„Ако земята на Института по розата ще бъде преобразувана в частна, значи че тя ще бъде разпределена и продадена, достатъчно е докладна от директора и вероятно определени фирми, близки до властта,  ще окупират апетитните терени в посока Шипка. Жалко…“, коментират работещи в казанлъшкото научно звено, пожелали анонимност, заради страха, който сковава колектива там от месеци.

Припомняме, че от години екипът на Медийна група „Вис виталис“ следи ситуацията в Института по розата, а в редица материали алармира за шокиращата тенденция той да бъде унищожен и разпродаден. Въпреки множеството критики и отричане от страна на ръководството му, явно журналистите ни са били лоши пророци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram