Н.В.Пр. Киприан уми нозете на първия си духовен наставник казанлъчанина отец Мотев

Урок за смирение и на светската власт даде днес Старозагорският митрополит Киприан. Той извърши за първи път от повече от 50 години т.нар. умиване на нозете на 12 мъже, произволно избрани сред духовенството и паството, в катедралния храм „Свети Димитър”.
Сред дузината вярващи бе и епархийският наместник в Казанлъшка духовна околия отец Петко Мотев. Известно е, че именно свещеник Мотев е бил първият духовен наставник на владиката Киприан в родния му Казанлък.
Не за първи път на Велики четвъртък, наричан още Чисти четвъртък, Старозагорският митрополит извършва ритуала, още като Траянополски епископ Киприан умивал на два пъти краката на редовите попове
Ритуалът по умиването на нозете за първи път е извършил Иисус по време на Тайната вечеря. Той умил краката на 12-те апостоли и им заръчал да вършат за другите това, което той е извършил за тях. После натопил залък, подал го на Юда като дал знак, че знае кой ще го предаде.
Императорите от Константин насетне са измивали краката на 12 произволно избрани хора от нисшите класи, с което показвали, че трябва да служат на поданиците си.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram