Среща с писателя и музикант Петър Чухов

Благодарение на Общинска библиотека „Искра“ Петър Чухов гостува в Казанлък. Тази вечер от 17.30 часа в Инфоцентър на ул. „Искра“ 4 той ще представи новата си книга – сборникът с проза „Достатъчно дълго“.

За книгата
„Колко трябва да е дълга една фантазия? И в какъв жанр се вмества най-добре? В новата си книга Петър Чухов дава различни отговори. Тук има съвсем кратки винетки; има стихотворения в проза; има остроумни и абсурдистки истории; има „пиесказ“ и „разказеса“; тук е и един от най-дългите текстове на този автор, наречен „Лисица и лилав телефон“, който заслужава специално внимание. Колкото и да са различни събраните в книгата текстове, обединява ги стремежът да се даде свободен излаз на фантазията, да се разкажат прямо и пестеливо сънят, припознаването, неочакваният полет на асоциациите. И по този начин да се докоснат поне за миг онези невидими струни, някъде в тъмното и дълбокото, подсещащи ни за нещата, които грижливо сме прибрали и скрили от самите себе си.“ /Ангел Игов/

За автора

Петър Чухов е роден през 1961 г. в София.  Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”. Автор на 7 книги: „Градината на слабата реалност”/1995; награда за дебют на конкурса „Южна пролет”/, „Руни”/1998/, “Мулето на Педро” /1999; книга на годината на сп. “Егоист”/, „Провинции”/2000/, “Малки дни” /2002; Национална награда за поезия “Иван Николов”/, “Снежни човеци” /2003; Специална награда на конкурса за нов български роман “Развитие”/. Освен това има награди за хайку поезия и криминален разказ.

През 2004 г. печели Голямата награда в конкурса за SMS поезия и излиза най-новата му книга “По-скоро никога”, по която се играе спектакъл, осъществен от Театър-лаборатория @лма @лтер. През 2005 г. печели Славейкова награда за поезия.

Включен е в много антологии в България и в чужбина. Превеждан на английски, френски, немски, японски, руски, чешки, унгарски, турски, сръбски, хърватски, словенски, македонски.

Участвал е в много пърформанси, между които „Литература в действие”(Performing literature), 2002 г., по проект на Британския съвет, съвместно с британски автори и „Литурне”, импровизирани четения на оживени места в града.

Пише музика и текстове, свирил в много рок групи („Субдибула“, „Тутакси“, „Стенли“, „Пешо и алкохолиците“, „Кокарда“), съосновател на етнорок група „Гологан“. Представя стихотворенията си с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“(latext.eu), а най-новата формация, в която свири, е „Par Avion Band“.

Член на Сдружение на български писатели, Български хайку клуб, Хайку клуб „София“, Световната хайку асоциация и Музикаутор.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram