Кметицата калеса бунтарите от 23 блок. Ще зачете ли волята им и общинските наредби?

Примъкването на гаражи по Източното от едно място на друго от месец буни духовете на казанлъчани. В квартала става все по-напрегнато. Хаосът бе предизвикан от проект, с който жилищният комплекс трябва да се сдобие със зелени площи, няколко тротоара и подменена осветителна мрежа. Проектът струва 5,5 млн.лева и е спечелен от Община Казанлък.

За да бъде реализиран се налага премахването на стотици метални гаражи от площите преди превръщането им в паркови зони. Хората скочиха, понеже първоначалният проект, подложен на обществено обсъждане, се променя за по-малко от два месеца повече от два пъти.

Ламаринените клетки за коли от бъдещите зелени територии трябваше да бъдат прехвърлени пред 27 блок, но жива верига спря това решение на гл.архитект. Според него гаражите трябваше да се изтипосат на улица „Олимпиада“, където минава линия на градския транспорт, а видимостта от спирката бе пренебрегната.

Сегашният опит 50 гаража да бъдат наредени пред терасите на западната страна на 23 блок срещна бурното недоволство на живеещите там. Те излязоха на протест снощи. Днес са поканени от кмета на разговор в кабинета й.

Тази практика на управляващите да приласкаят недоволните и да тушират емоциите не е нова. Моделът е изпробван няколко десетки пъти и цели да неутрализира негодуванието с демонстрация на диалог и зачитане на градското мнение. А после да продължи изпълнението на старата песен.

С основание бунтарите на изток от локацията Община Казанлък поставят тревожни въпроси:

  • Какво се случи с първоначалния проект, който предвиждаше три парцела в Източното, като в единия трябваше да се съгради подземен паркинг за 110 автомобила?
  • Защо някои съвестно премахнаха гаражите си и с избързването не се ли прецакаха?
  • Колко са собствениците, притежаващи повече от един гараж?
  • Как ще бъдат изпратени персонално фактури за почистването на бетона от местата на гаражите, чиито собственици са ги премахнали сами? Хората твърдят, че не е имало претегляне на строителните отпадъци, не са записвали и собствеността чия е.
  • Защо в Годишната програма за управление и разпореждане с общинско имущество не е предвидена нито нова схема за разполагане на преместваеми обекти /гаражи/, нито обявяване на местата на търг, както изискват две общински Наредби: №21 и №15?
  • Защо се прави тази гаражна дислокация без решение на одобрена схема от Общинския съвет?
  • Защо предварително обявеното място край 24 блок за поставянето на гаражи остава празно и какво ще се случи с това пространство?
  • Кому хрумна да запушва терасите на първия етаж на 23 блок с гаражи? Зелената площ, която трябва да се унищожи, освен всичко друго крие и 300 милиметров тръбен водопровод, който е основен циментово-азбестов, има и шахти, опасността да попаднат под гаражите крие рискове, тревожат се живеещите там, миналата година пострадали от наводнени мазета, заради запушена именно такава шахта.
  • Кое оправдава събарянето на работещи светещи стълбове по ул.“Капитан Петко Войвода“ и то по най-безобразния начин?
  • Това ли е „Най-зеленият град“? Как е получен призът за най-зелен град, за който сред жителите на града се носи слух, че е купен?
  • С нарушаването на наредби не се ли получава самоуправство? И не цели ли то обслужване на интересите на няколко човека по съмнителни заслуги и незачитане интересите на повечето?

По информация на Пресс ТВ живеещи в 23 блок са стартирали подписка за отстраняването на гаражите от зелената площ.

Гаражни войни в Източното

Изтръгват стълбове на необезопасена улица в Казанлък

Жива верига срещу гаражи в Казанлък

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram