БСП и Експерти за Казанлък спряха приватизацията на ТПК „Бузлуджа“

Засега фирмите-наематели на територията на бившето ТПК „Бузлуджа“ остават там, а обектът няма да се приватизира.

На вчерашно заседание на общинския съвет на Казанлък не бе дадено одобрение за стартиране на процедура за исканата от Общината приватизация на терена от 9 638 кв. м и сградите върху него.

С 14 гласа само предложението на кмета не мина. Групата на ГЕРБ гласува „за“, БСП и ДПС дадоха отрицателен вот, а Експерти за Казанлък се въздържаха, от тях имаше и гласове „против“, така необходимите 19 гласа не бяха събрани.

Ето и поименното гласуване:

17671397_1594255760602435_642804161_n

 

 

 

 

 

 

 

Община Казанлък иска да бъде приватизирано бившето ТПК, методът е публичен търг. Данъчната оценка на имота е близо 700 000 лева.

На почти десетте декара площ има 16 сгради, сега там се помещават около двадесетина фирми, които плащат наем на Общината. Повечето са малки или средни производители, има и занаятчии на патентен данък, някои помещения се ползват за складове от търговци. В цеховете работят десетки казанлъчани и ако ТПК-то бъде продадено работодателите им ще трябва да местят производствата някъде, което на практика ще остави за месеци хората без работа.

От опозицията вчера на заседанието на местния парламент поискаха информация какъв е размерът на приходите от наемите, но зам.-кметът по общинските финанси Михаил Михайлов се оказа неподготвен да отговори на социалистите.

Съветниците от БСП  смятат, че тази сделка ще има отрицателен социален ефект, защото на тезгяха се вади за продажба не празен терен, а  имот, приютил от години малки предприятия, отчисляващи данъци, даващи работа, заплати, осигуровки. Изваждането на мощностите на улицата ще създаде сривове в бизнеса на наемателите за месеци наред.

Опозицията сред старейшините припомня, че по ирония на вчерашното заседание преди отхвърлянето на предложението за приватизация е бил приет Годишния доклад за 2016 година за наблюдение на изпълнението на Общински план за развитие на Община Казанлък 2014 – 2020 г. В доклада Общината се хвали, че на територията й се е увеличил с 14 броят на микро-предприятията, а с 20 малките фирми. Администрацията на кмета отчита напредък в главната цел: „Постигане на устойчиво развитие чрез стабилни темпове на икономически растеж и подобряване качеството на жизнената среда на основата на разполагаеми ресурси и потенциали на територията“.

Което трябва да рече, че Общината насърчава местния бизнес, а според данните най-вече малките фирми. В това от опозицията обаче откриват противоречие.

%d1%88%d1%834%d1%88%d0%b8

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram